Blomsterprakt och surrande bin hos Linas och Binas

För att inspirera er till ett mer färgglatt liv och hem med fördelen att samtidigt vara giftfritt ger vi oss ut på besök lite då och då. Vi har valt att kalla dem det lite tungvrickande ordet kulörinspirationsbesök. Ingenting kändes mer rätt i säsong just nu än honung. Så valet kändes naturligt när vi åkte och besökte Linas och binas för att se hur det går till att odla bin och honung ekologiskt och låta oss inspireras av de mjuka gula tonerna från den nyskördade honungen.

En klarblå högsommarhimmel passar bra ihop med Mildblå från Auro.

En av sommarens varmaste och vackraste dagar glider vi in på gården Sillaröd på Österlen för att besöka Lina Norsell som är ekologisk biodlare.

Tillsammans med sin mamma driver hon Linas och Binas som tillverkar ekologisk honung och produkter som sylt, drycker, chutneys, marmelader och geléer av lokalt odlade råvaror.


Bisamhällen är fascinerande. I varje kupa lever ett helt bisamhälle. Drottningen bor i lådan längst ner i samhället, i yngelrummet där hon lägger ägg. Hon är ute och parar sig när hon är en vecka gammal sedan stannar hon i kupan hela sitt liv, såvida inte bisamhället svärmar. När ett bisamhälle svärmar beror det på att bina känner sig trångbodda och vill dela upp samhället i två delar, vilket är deras naturliga sätt att föröka sig. Den gamla drottningen ersätts med en ny genom att man har valt ut en vanlig larv och börjat mata den med speciell nektar reserverad för drottningen, drottninggelé. Nektar är det som kommer ifrån blommorna som ännu inte är processad av bina. På det sättet blir den lilla larven drottning istället för vanligt arbetsbi. Den avsatta drottningen ger sig iväg med hälften av bina och hittar ett nytt ställe att bo på. Som biodlare letar man gärna upp det nya samhället och låter det flytta ner i en ny kupa. På det viset och genom att låta drottningen para sig fritt med med traktens blandning håller bisamhället sig starkt och vitalt. Inför vintern matas bina lite extra innan de faller i vinterdvala. Då bildar de ett vinterklot med drottningen innerst i värmen, medan alla bina långsamt rör sig runt och turas om att vara ytterst.

Försommarhonung och nyskördad högsommarhonung tillsammans med Ljusgul och Turkos patricia.

Honungen skördas flera gånger under sommarmånaderna. Försommarhonung är mild och ljus och sedan blir den mörkare och kraftigare i smaken framåt sensommaren. De olika sorterna får också olika smak beroende på vilka blommor bina har samlat nektar ifrån. Hos Linas och Binas hettar man inte upp den honugnen under slungningen, vilket bevarar nyttiga enzymer och förkylningshämmande bakterier.

Linas och Binas honung tillsammans med Varmgul och Ärggrön med Varmgul som bakgrund

Lina matar bina med ekologiskt socker. Hon lämnar också kvar mer honung till bina och tar inte allt vid skörd och jobbar hårt för att främja binas förutsättningar och naturliga beteende. Istället för att ge bina olika former av antibiotika mot varroakvalster, som många samhällen drabbas av, använder hon sig av helt ofarlig myrsyra eller oxalsyra, detta blir bina dessutom inte resistenta mot. Detta och mycket annat behöver man göra för att få kalla sin honung för kravodlad och ekologisk.

Om du vill hjälpa bina att hitta mat eller locka dem till din trädgård kan du tänka på att odla blommor för hela säsongen. Intensivt jordbruk är t.ex. mindre bra då blomningssäsongen blir väldigt kort och ensidig, och bina riskerar att svälta i slutet på säsongen.

lina_ang

 

Läs mer om Linas och Binas på www.linasochbinas.se.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.