Alla dessa plaster, polymer och akryl. Bort med slit-å-släng och fram för slit-å-vårda!

Svt’s Kobra handlade den här veckan om alla plaster vi omger oss med. Mycket tänkvärt och ganska oroande. Bland annat kan man se en intervju med författarinnan Susan Freinkel som skrivit boken, Plastic – a toxic lovestory, där hon berättar om hur plasten på rekordkort modern tid blivit helt dominerande i vår tillvaro, och ställer till mer problem än vi kan ana, såväl som den har hjälpt oss till stora framsteg inom medicin, teknik och levandsstandard.

Du kan se avsnittet här på svtplay fram till den 7 juli 2011:

Alla kemikalier vi omger oss med och hur de påverkar inte bara miljön, utan vår hälsa och våra gener handlar också Stefan Jarls dokumentär ”Underkastelsen”.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SNH3R3Hm0hM[/youtube]

Och när vi ändå är inne på plast och slit-å-släng, passa på att kolla in ”The Story of Stuff”, och ”The Story of Bottled Water”. Jag hoppas du förstår att det är kranvatten som gäller i fortsättningen!

[youtube]http://youtube.com/watch?v=9GorqroigqM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0&feature=relmfu[/youtube]

 

Det går knappast att värja sig helt mot kemikalierna, men finns det överhuvudtaget någonting man kan göra? Tänk bara på all färg som väggar och lister är målade med, kanske de som omger dig just nu? Antagligen är listerna målade med antingen alkydoljefärg, alltså den ”moderna” oljefärg som ersatte linoljefärgen på 50-talet, där den naturliga oljan ersattes av petrokemiska ämnen och späckades med lösningsmedel. Eller är listerna målade på senare tid med akrylatfärg (plast), alltså också framställd av petrokemi. Kanske är väggarna målade med plastfärg som avger ångor med ämnen du inte har nån aning om? Vad göra? Ja, man kan ju börja med att se till att man i sitt eget hem i alla fall är omgiven av så sunda material som möjligt. Linoljefärg eller ekologisk vägg- och listfärg utan lösningsmedel och plaster t.ex. Läs mer i artikeln ”Måla utan lösningsmedel och plast” i Renoveringshjälpen.

För att vidare undkomma den rasande takt vi förbrukar saker i, och därmed bidra mindre till sopberget och kemikaliemättningen är det bästa receptet eftertanke och tid. Ta god tid på dig när du väljer vad du omger dig med, vare sig det gäller renovering eller inredning. Det minskar risken för att det ska bli fel eller att du ska ångra dig och hoppa på karusellen att byta ut, byta ut, mot nytt, nytt, nytt. Gamla beprövade material och gedigna saker håller mer än en livstid, inte bara över en trend. Det gäller det mesta.

Sådär ja! Dagens pekpinnar serverade 😉

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.