6 originaldetaljer till trapphuset kring sekelskiftet.

Trapphus i sekelskiftets Sverige kännetecknas av gedigna, påkostade material, eller i alla fall skulle det gärna se så ut. Därför var det vanligt att anlita dekorationsmålare som målade väggarna för att imitera marmor och ådringsmåla snickerier för att efterlikna ädelträ. Entrén skulle vara pampig och spegla det som den vanligtvis rikt dekorerade fasaden byggde upp av förväntan och skönhet. Det hörde till vanligheterna att enskilda byggherrar ansvarade för bara ett hus eller mindre kvarter i taget som sedan länkades samman med befintliga hus och bildade fyrkantiga kvarter som omgärdade en innergård. Både standard och karaktär på hus i anslutning till varandra kunde därför skifta en hel del.

I taket syns lampan Stjärna tydligt som lyser upp.

sekelskiftesentreGolven i sekelskiftets trapphus består för det mesta av marmor eller cementklinker lagt i olika former av rutmönster. Mustiga, mörka färger på väggar och snickerier och välvda trappor är det som dominerar stilen.

sekelskifte_stadshem
Bilder: Stadshem och Flodeau via Pinterest.

trapphus_flodeau

Cementklinker är vanligt i trapphus kring den här tiden. Med sin yta av marmorkross är de nästan omöjliga att slita ned. Oftast pryder de gången in från gatan och avsatserna vid varje våningsplan med kvadrater stående på spetsen med en fris omkring.

collage_sekelskifteKring sekelskiftet är beslag som dörrknoppar, ledstångskrokar och dörrhandtag tillverkade nästan helt uteslutande av mässing. Våra beslag är tillverkade i obehandlad mässing precis som det var förr vilket gör att de oxiderar med tiden och får en mattare, vacker guldbrun färg.

Beslagen på dörrarna i trapphuset från sekelskiftet är självklart också de i mässing. Just detta trapphus har sitt ursprung i 1900-talets ungdom som gör att lite mer ljus och luft kommer in men en del av de mustiga kulörerna är kvar tillsammans med marmorgolvet med en sparsmakad mörkare fris. Till vänster i bild skymtar hissen som har behållits i ursprunglig form med snirkliga gjutjärnsdetaljer och gallergrind. Brevinkast och dörrhandtag i mässing hittar du hos oss.

Läs mer om stilarna i vår trapphus här: http://byggnadsvard.se/kunskapsbanken/artiklar/arkitekturhistoria/trapphusens-tradition-nu-lyfts-den-ater-fram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.