6 originaldetaljer för funkisköket.

Ljuvliga funkis! Funkisen har varit både hatad och älskad i perioder sedan 1930-talet då den slog igenom som stilideal. Den kännetecknas av sina raka linjer och enkla, rationella former. Inom arkitekturen var det nu slut med onödig dekor och utsmyckning till fördel för ljus och luft. Våra kök gick samma utveckling till mötes och miste nu sina profilerade fyllnader och dekorativa snickerier, men blev också mer funktionella med större arbetsytor och speciallösningar som brickskåp och utdragbara skärbrädor samt praktisk plats för förvaring.

Nybyggt funkiskök - ByggfabrikenPå bilden ovan ses ett nyproducerat funkiskök i originalstil från Byggfabriken med klassiska knoppar i förnicklad mässing som går att använda både för låda och lucka.

pinterest_stadshem
Bild: Stadshem via Pinterest.

Både snabelbeslag och Reda-lådorna finns kvar som original i detta välbevarade funkiskök från 60-talet. Till och med luckorna har bevarats omålade i sin ursprungsform trots att de är lite nötta. Ett fint sandpapper på dem följt av olja och de blir som nya igen! På väggen sitter vitt kakel i kvadratiska plattor med grå fog i rakt förband på klassiskt funkismanér.

rostorp_kok

Ett av Byggfabrikens måttbyggda funkiskök med klassiska, släta, överfalsade luckor med en undre rad av lägre luckor som kännetecknar tidig funkis. Målade i en mjuk, grön nyans och med sin karaktäristiska tunna profil och svagt rundade kanter är luckorna och hela köket ett vackert exempel på funkisens enkla skönhet. Pricken över i sätts med hjälp av knoppen Ribershus i förnicklad mässing med rötter i tidig malmöfunkis .

 

stadshem2_kok
Bild från Stadshem via Pinterest

Snabelhandtag och lådhandtag är här vända på andra hållet, båda hållen förekommer lika ofta i originalkök från funkisen. Snabelhandtaget finns i vårt sortiment både med och utan regel, beroende om man vill använda regeln eller en skåpsnäppare för att hålla luckan stängd. Även här skymtar en hylla med glaslådor fram för småsaker och torrvaror. Den dubbla lampan, ritad av Sigvard Bernadotte, är också en funkisklassiker, passar lika bra både för kök och badrum.

5 kommentarer till “6 originaldetaljer för funkisköket.

  • 4 november 2016 kl 04:08
    Direktlänk

    Hej Sara!

    Gångjärn och handtag har vi massor att välja mellan, bara titta runt på hemsidan och se om vi har några som passar ditt funkiskök. Vi tillverkar inte endast luckor, men en duktig snickare kan hjälpa dig ta fram nya luckor efter din gamla förlaga. När det gäller färgen så har vi ingen möjlighet att bryta efter färgprov. Om det är linoljefärg du vill ha så är mitt tips att kontakta Ottossons linoljefärg, de har möjlighet att ta fram en kulör efter ett färgprov. Lycka till!

  • 4 november 2016 kl 02:08
    Direktlänk

    Hej!
    Vi håller just nu på att renovera vårt funkiskök. Tyvärr krävde renoveringen att alla underskåp togs bort…vi har behållit luckor och gångjärn så långt som det är möjligt, men hade velat komplettera med fler luckor och gångjärn i samma stil. Är det möljigt att endast köpa luckor, gångjärn och handtag hos er, alltså inte själva skåpen? Är det möjligt att skicka en av våra luckor och få samma färg?
    MVH Sara

  • 29 augusti 2016 kl 01:36
    Direktlänk

    Hej Mikael!

    Kunden valde i detta fall att inte linoljemåla luckorna utan har låtit sprutmåla luckorna i en egen kulör. Men du kommer ganska nära med vår linoljefärg i kulören Ljus oliv.

  • 19 augusti 2016 kl 09:49
    Direktlänk

    Tjusigt! Vad är det för färgkod på de gröna köksluckorna?

  • 25 april 2016 kl 07:59
    Direktlänk

    Det varmer en arkitkts hjerte – når et køkken bare er så enkelt!
    Simpelthen smukt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.