5 originaldetaljer till sekelskiftesköket

Många kök under 1800-talets slut och 1900-talets början var ganska spartanska. De flesta kök bestod ofta av en enkel arbetsyta med en hylla ovanför med det nödvändigaste inom husgeråd. Vattnet hämtades på gården och maten tillagades på en stor vedeldad ugn i gjutjärn. I välbärgade familjer i stan såg det lite annorlunda ut med stora arbetskök som sköttes av tjänstefolk. När det gäller just originalstil i kök i mindre, äldre hus kanske det är mer korrekt att kalla dem för kök i sekelskiftesstil anpassat för moderna behov.

Det som kännetecknar tiden runt sekelskiftet är mörka träslag och gärna målade ytor som imiterar ädlare träslag, rikt dekorerat och detta följer med in i köken. Sekelskiftets stora arbetskök hade ofta öppna hyllor för kastruller och verktyg. Porslin och husgeråd förvarades i serveringsgångens skåp och lådor. Förutom profiler på den överfalsade luckans ram var även fyllningen profilerad. De avslutas även allt som oftast med en krönlist upp mot taket.

Kök_Byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Materialet som gällde var mässing. Stilmässigt för att det var mest likt guld, det allra finaste materialet. På bilden ovan ses ett nyproducerat kök i sekelskiftesstil från Byggfabriken med klassiska vred i mässing och skålhandtag, även dessa i mässing. Köket är traditionsenligt målat med linoljefärg i kulören ljusgul.

Bild: Byggfabriken

Porslinsknoppar är också ett vanligt material kring sekelskiftet.

serveringsgang
Bild: Byggfabriken

En serveringsgång där matporslinet förvarades, likt denna var vanliga de flesta stadsvåningar. I hyllan syns karaktäristisk snickarglädje. Skåpen i serveringsgången är original med nya handtag av förnicklad mässing. Köksinredningen inne i köket är ny, måttbyggd av Byggfabriken i sekelskiftesstil.

muslinglas
Bild:Byggfabriken

Vanligt i kök av sekelskifteskaraktär är det klassiska slipade musslinglaset som går att beställa när du köper ett kök från Byggfabriken. Här ser vi åter de flitigt använda skåpsvreden, fast denna gång i förnicklad mässing  som blev allt vanligare när vi har passerat sekelskiftet 1900.

För att läsa mer stilhistoria om sekelskiftet klicka här>>

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

2 kommentarer till “5 originaldetaljer till sekelskiftesköket

  • 29 november 2018 kl 01:54
    Direktlänk

    Är den gröna köksinredningen med porslinsknoppar målad med Ottossons vetegrå?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.