1800-talets Södermalm sett med Josabeth Sjöbergs ögon

På översta våningen, i samma hus som Byggfabrikens söderbutik, bodde i mitten på 1800-talet en kvinna vid namn Josabeth Sjöberg. I sin samtid lämnade hon inget stort avtryck, det var långt senare som hennes unika verk kom upp i ljuset. Hon hade nämligen en ovanlig hobby, att dokumentera sitt stillsamma liv i 1800-talets Stockholm i naivistiska, detaljerade akvarellteckningar. Hon skildrar glimtar ur sitt eget liv i exteriörer och interiörer. De som är allra mest speciella är hennes interiörbilder föreställande hennes bostäder mellan 1838-1882. Dessa tittskåpslika bilder ger en ganska unik inblick i hur livet kunde te sig på Södermalm vid denna tid.

Josabeth Sjöberg gifte sig aldrig utan hankade sig fram på att ge privatlektioner i piano, gitarr och sång, samt att handkolorera konturtryckta bilder. Flyttarna blev många men hon höll sig på Södermalm fram till sin död. På Söder var också där hon föddes 1812, i en inte speciellt förmögen men väl ansedd borgarfamilj. Föräldrarna var då redan till åren och Josabeth och hennes äldre bror fick tidigt klara sig själva. Josabeth skötte om broderns hem fram tills att han gifte sig några år senare. Då flyttade hon in i sitt första av det som skulle bli tolv inackorderingsrum. Som ogift och utan förmögenhet fick hon försörja sig själv och hade här hjälp av sin borgerliga uppfostran där det var viktigt att kunna spela instrument.

Bilder: Stockholms Stadsmuseum.

På äldre dar hittade Fröken Sjöberg ännu en passion i livet vilket var att gå till fotografen. I dessa bilder är hon omkring 50 år gammal.

Hon målade sina bostäder och bilderna präglas av tingens ordning och harmoni. Hon har förutom sina interiörer även målat utsikter från sina bostäder och miljöerna kring dem samt interiörer från ett ålderdomshem för kvinnor. Eftersom Josabeth tog med sig alla sina saker vid varje flytt så kan vi tydligt följa hur hon inreder sin bostad och skaffar sig nya saker som gardiner eller syr sig ett nytt lapptäcke. Allt med en oändlig omsorg.

högbergsgatan vy
Bild: Josabeth Sjöberg – målarmamsellen från 1800-talets Stockholm av Hans Eklund

Den här vyn kunde Fröken Sjöberg skåda ut över från sitt fönster på Högbergsgatan. Den vita byggnaden med flaggan är Mosebacke. Hennes stadsvyer visar en lugn, stillsam stad som dessutom är väldigt ren och prydlig. Vilket egentligen inte var fallet. Vid tiden för när målningarna blev till var industrialismen på framfart och Södermalm var på väg att bli en smutsig och överbefolkad del av Stockholm. Josabeth använder sin konstnärliga frihet och väljer istället att visa oss hur Söder såg ut innan industrialismen och målar ur minnet.

Bild: Stockholmsstadsmuseum 1897
Bild: Stockholms Stadsmuseum 1897
högbergsgatan
Bild: Josabeth Sjöberg – målarmamsellen från 1800-talets Stockholm av Hans Eklund

När Josabeth flyttade till Högbergsgatan under de senare åren av sitt liv, hade hon nyss fått ärva lite pengar som gjorde att hon kunde köpa sig ett skåp och ett taffelpiano. Detta var en stor händelse i hennes liv. Vi kan här se hennes hem på Högbergsgatan, det åttonde i raden mellan 1863-68, med skåpet avbildat.

nysta garn
Bild: Josabeth Sjöberg – målarmamsellen från 1800-talets Stockholm av Hans Eklund

Vid tiden för hennes död sågs hon som en bortglömd, ensam och ful musiklärarinna, och målningarna var det ingen som tog notis om, de bevarades av en slump. Sedan hennes akvareller upptäcktes på 1930-talet och man insåg deras värde lämnades de över till Stockholms stadsmuseum där de har fått ett annat erkännande.

Troligtvis var det konstnärliga uttrycket inte det allra viktigaste för Mamsell Sjöberg. Utan att som ett tidsdokument skildra sin samtid och sin värld med otroligt tålamod och detaljrikedom och ge syre åt sitt högst mänskliga behov av att berätta. Och det har hon gjort på ett alldeles ljuvligt sätt!

städning_blecktornsgränd
Bild: Josabeth Sjöberg – målarmamsellen från 1800-talets Stockholm av Hans Eklund

Som av en händelse kom det i dagarna ut en alldeles ny bok om hennes liv och måleri. I slutet av november kommer ”Josabeth Sjöbergs Stockholm. En unik bildskatt från 1800-talet” av Hans Öjmyr ut på Stockholmia förlag.

För den som vill finns det även en Facebookgrupp till hennes ära; Vi som gillar Josabeth Sjöberg.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.