Din varukorg är tom

Trägolv

Trägolv som de såg ut förr. Vad är skillnaden? Är det gamla trägolvs såpskurade eller fernissade patina som man tänker på eller är det formatet. Kan det vara skillnad på materialet, var virket bättre förr?

Som alltid finns det många svar. Virket som väljs ut till Byggfabrikens furugolv är senvuxen Norrlandsfura. Ur rotstocken sågas centrumbrädan fram för att användas till golvplank. Centrumbrädan har stående årsringar, på golvplankan innebär det att virkets hårda yta vänds upp och blir golvets slityta. Stående årsringar innebär även att planken krymper och sväller minimalt på bredden eftersom virkets rörelser sker längs årsringarna och inte på tvärs.

I gamla byggnader ser man ibland breda koniska golvplank. Plank som följer trädstammens form förmedlar en särskild känsla till ett rum, golvets mönster blir en arkitektonisk komponent som är naturlig i byggnader från 1700- och 1800-talet. Under 1800-talet blev parallella golvplank allt vanligare i takt med att maskiner tog över handarbetet. Byggfabrikens spontade furugolv skänker rätt känsla till husen från sent 1800-tal och vidare in på 1900-talet.

Läs mer om golv i Renoveringhjälpen.