Fri frakt från 400 krDin varukorg är tom

Färg och Ytbehandling

Linoljefärg är en traditionell färgtyp som består av Linolja och pigment. Den är alltså i sitt grundtillstånd helt lösningsmedelfri. Ofta tillsätter man dock lite terpentin i första strykningen för att färgen ska bli mer tunnflytande. Linoljefärg är snäll mot träet och låter det andas, och det är därför lämpligt att måla äldre och tidigare målade ytor med linoljefärg. Linoljefärgens egenskaper passar och mycket bra till målning av nya trärena ytor, såväl inne som ute.

Slamfärg, t.ex Falu Rödfärg, är en av Sveriges äldsta och mest använda färgtyper. Färgen ger ett öppet skikt som låter träet andas – den släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Detta minimerar risken för röta. Slamfärg målas utomhus på grovsågat virke och finns i flera olika kulörer. 

Auro ekologisk väggfärg är tillverkad av biologiskt nedbrytbara råvaror, helt utan syntetiska tillsatser. Färgens bindemedel är unikt framtaget av Auro och består av alkoholestrar från växter. Kulören blandas fram med mineraliska pigment. Certifierat VOC-fri.

Linolja finns i två olika varianter. Rå kallpressad linolja är lättflytande och har god inträngningsförmåga i trä. Används som impregnering. Kokt kallpressad linolja är mer trögflytande och används främst som bindemedel i linoljefärg och som rostskydd.
Andra oljor som t.ex golvolja, är oftast en blandning mellan olika oljor och hartser. Harts är kådämnen som ger den behandlade ytan en viss hårdhet.

Linoljelack används till att fernissa, och dess blandning av linolja och kinesisk tungolja ger fernissan en hög och tålig glans.


Läs mer om färg och ytbehandling i renoveringshjälpen:


Från bloggen