Renovera hemma; golv

Vitoljat grangolv

Många förknippar byggnadsvård med gammaldags allmoge, röda stugor med vita knutar, herrgårdar eller gammal kulturmiljö i staden. På Byggfabriken förespråkar vi vad vi kallar Modern Byggnadsvård, som mer handlar om ett helhetsbegrepp vad gäller en byggnads ursprungliga kvaliteter, oavsett om det gäller ett 1700-talshus, en sekelskiftesbyggnad, 30-talsfunkis eller senfunkisens 40- och 50-tal.

Detta betyder att vi vill tillhandahålla de detaljer och material som behövs för att bevara eller återställa en byggnads eller en lägenhets originaldetaljer, oavsett om du i övrigt väljer att inreda i modern eller gammal stil.

I en lägenhet i stan finns, oavsett ursprungsår för fastigheten, ofta en del gemensamma förutsättningar som kan vara viktiga att tänka på om man vill ha en genuin och bra grund att utgå ifrån när man inreder. Vi börjar nerifrån och ger lite tips om hur man gör med golven:

Golv
De flesta lägenheter från 1800-tal fram till 60-talets skiv- och lamellhus är byggda med träbjälklag. Det innebär att ett undergolv, oftast av gran, är lagt på golvbjälklaget. Detta undergolv var sällan synligt i gamla dagar, utan menat att tjäna som underlag till ett övergolv.

Övergolvet i finare fastigheter och större rum var och är vanligen ett stavparkettgolv i ek, lagt i mönster t.ex fiskben.

I mindre fina rum som serveringsgångar och kök låg oftast ett linoleumgolv i stället. Linoleum, som uppfanns i England på 1860-talet, är ett naturmaterial som består av trä eller kork uppblandat med linolja och harts för att sedan valsas ut på juteväv till mattor. Linoleum blev det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talets stora golvmaterial. Linoleum kom som mattor i rullar, som våra tiders plastmattor, och var ofta rikt mönstrade och dekorerade för att efterlikna de populära Viktorianska golvklinkerns rika mönstervariation.
Så gott som alla gamla mönstrade linoleumgolv är idag ersatta med ett annat övergolv, t.ex en modern linoleummatta (omönstrad), plastmatta eller något annat övergolv som t.ex parkett eller laminat. Numera är det dock vanligt att man helt skippar övergolvet och slipar och behandlar undergolvet i önskat utförande.

Behandla brädgolv
Det flesta undergolv är alltså brädgolv av gran, men även furugolv förekommer. Grangolven har en lite vitare och ljusare ton än furugolven. Här är några olika sätt att behandla sina brädgolv.

 • Oljat brädgolv. Efter slipning, behandla golvet med naturell golvolja. Detta är det enklaste sättet att behandla ett golv. Golvet blir matt, färgen gyllene och mörknar lite med tiden. Poleras oljan in ordentligt blir golvet relativt tåligt. För en tåligare yta, behandla golvet med lut innan oljning. Detta gör dock golvet något gulare.
 • Vitoljat brädgolv. Detta brukar vara en populär metod då golvet får det ljusa vitaktiga utseende som är både neutralt och ger rummet ljus. Golvet behandlas efter slipning med naturell lut för att sedan oljas in med vitolja. Golvet skuras vid rengöring med linsåpa och får en ljust vitgrå ton som är mycket tåligt mot smuts. Läs mer om hur du går tillväga i renoveringhjälpen.
 • Lackat brädgolv. Golvet kan efter slipning lackas med en matt eller klar lack. Lacken ger en relativt hård yta, men är svår att hålla ren när väl slitage har uppstått då smuts tränger in där det är hål i lacken.
 • Fernissat brädgolv. En vanlig metod förr för att få brädgolvet att se ut mer som ett ädelträgolv var att fernissa golvet med en rödbrunpigmenterad golvfernissa. Det går även att fernissa utan pigment, då får golvet en gul ton. Fernissa är en harts- och oljelack av ett slag som även används på båtar och skeppsgolv och ger en hård högblank yta.
 • Målat brädgolv. Fördelen med att måla ett brädgolv är att det inte nödvändigtvis måste slipas först. Men att slipa golvet innan ger ett mer hållbart resultat. Golvet kan täckmålas med linoljefärg eller golvfärg. Med färg kan man få fram fina effekter, t.ex måla golvet i ett rutmönster. Ett annat knep är att grundmåla golvet i en annan kulör, t.ex engelskt rött, för att sedan slutmåla i önskad kulör t.ex ljusgrått. Vid slitage skymtar då den underliggande röda färgen fram i stället för golvträet.
 • Såpskurat brädgolv. De såpskurade golven förknippar vi mest med torp och sommarhus. Såpskurning är en metod som med tiden ger ett ljust grått golv där träkänslan får komma fram ordentligt. Golvet fuktas först med kallt vatten och skuras med en grov skurborste och en fet såpalösning (2-3 dl linsåpa till 10l KALLT vatten) några gånger om året.

Du hittar olja, såpa och lut i vårt sortiment, såväl som lack och fernissa.

Behandla parkettgolv
Har du fina stavparkettgolv i din lägenhet är de väl värda att underhålla. Gamla tiders stavparkettgolv är massiva ekstavar som går att slipa flera gånger. Golvet slipas och behandlas med lack eller olja beroende på vilken yta som önskas. En del väljer även att mörkbetsa sin golv och sedan olja eller lacka dem med en klar lack, eller vitolja ekparketten för att få den ljusare.

Andra övergolv
Är undergolvet för fult eller för slitet, eller en annan golvbeläggning önskas, finns det flera alternativ. Ett rum får ljus och rymd av ett nytt övergolv i furu som sedan kan behandlas för önskat resultat enligt ovan.

Linoleumgolv som enfärgad matta eller olikfärgade rutor finns att få tag på i handeln. Linoleum är ett naturmaterial som rengörs och underhålls med linsåpa eller speciell linoleumrengöring. Förr var det vanligt att linoleumgolvet fernissades en gång om året för att få en hård och tålig yta. Om man kan göra det med moderna tiders linoleum är en fråga för tillverkaren.

I hallar, kök och våtutrymmen läggs med fördel ett keramiskt klinkergolv eller natursten. Byggfabrikens Victorian floor tiles är golvklinkers av den typ som förr lades i lägenheter och offentliga byggnader. Victorian floor tiles är en genomfärgad oglaserad klinker med en tät yta och skarpa kanter som finns i många olika former och färger för mönsterläggning. Klinkern är engelsk, och det var från England vi förr importerade det mesta byggnadsmaterialet som inte var inhemskt, därför har vi också en relativt engelsk stil i vår svenska byggnadstradition. Att lägga klinkergolv själv har vi skrivit om i ett tidigare inlägg. Läs också specifikationer för Victorian Floor tiles i renoveringhjälpen.

Detta inlägg postades i kategorierna Färg & Ytbehandling, Golv, Golv, Renovering, Renoveringsguider och är taggat med , , , . Permalink.

77 kommentarer till Renovera hemma; golv

 1. By the way; Poängen med att luta ett golv innan man vitoljar det är inte bara att gulningprocessen avstannar; i kombination med oljan inträffar en kemisk reaktion som gör att ytan blir hårdare och tåligare mot smuts och repor. /Byggfabriken

 2. Hallå. Hej!
  Undra bara om ni inte vet någon ekel lösning att ta bort fernissan med! Slipning går ej. Vi pröva och det hela sluta illa. Jag gick och köpte aceton och hällde på och skrapa bort det. Vet ni något betydligt smidigare?

  Vänliga hälsningar
  Andrea

  • Hej! Fernissa innehåller hartser och sitter hårt som attan. Går det inte att slipa eller skrapa bort är aceton ett (inte så trevligt) alternativ. Beroende på fernissans beskaffning kan man prova en metod för färgbortagning som fungerar bra på oljebaserade färger, och om man har tur även på fernissa:
   Stryk ut ett tjockt lager outspädd linsåpa på ytan, Låt verka länge, 10-20 timmar, färgen/fernissan löses upp och rynkar sig och går lätt att skrapa bort!

  • Vi håller på att slipa bort all gammal fernissa, sitter som berget! Har använt färgskrapa för att riva av det yttersta lagret för hand, sedan golvslipmaskin med kornstl 24! Därefter 36 osv. upp till 120, det tar tid men blir superfint till slut!

 3. Hej!

  Kan jag använda Faxe vitolja på ett betonggolv? Eller är det bara till trä? Jag har ett nytt golv som är flytspacklat, där ena delen av rummet blev ganska fin med en ”dammig” och vit känsla över sig… den andra delen av rummet blev inte alls bra. Ganska fin i färgen, mer grå och betonglik… men alldeles full med fula linjer och märken från hantverkarens spattel! Det är nog slipat hårdare här också så det har kommit fram mer… jag skulle vilja jämna ut färgskillnaden för ett mer enhetligt golv och gömma de fula ränderna lite. Tänker att nå´t vit/gråttaktigt som bara skänker lite ”damm” skulle hjälpa. Därför klurar jag på vitsåpa, andra tips?

  • Hej! Jag tror inte att vitoljan är rätt sätt att gå. Oljan kommer att göra golvet mörkare, och pigmenten kommer att lägga sig som en flammig hinna. Inte heller vitsåpa tror jag funkar.
   Det bästa hade nog varit att prima golvet igen och gjuta ett nytt tunnt lager med rikigt tunnfytande golvspackel (kanske kan man blanda i lite vitt pigment för att få det ljusare?). Men det är bara ett förslag, kan inte svära på att resultatet blir bra.

 4. Hej
  Vi ska lägga furugolv hemma i ett barnrum. Troligtvis kommer vi följa Ert råd med Faxe lut + vitpigmenterad olja.
  På ett annat forum läste jag att man ska blöta golvet innan; citat: ”Blötlägg golvet genom att rulla ut rikligt med vatten för att få fram fiber resning. Låt torka (för att sedan slipa med 150-papper)”
  Är detta något som är nödvändigt? Jag kan inte hitta något om detta i Era anvisningar för lutning/oljning av furugolv.
  Vänliga hälsningar
  //Nicolas

  • Hej Nicolas.
   Att blöta golvet för att få fiberresning används ibland för att få riktigt släta golv vid slipningen. I många fall är det ett onödigt moment, golvet blir lika mjukt och fint vid poleringen ändå, särkillt på nylagda golv!

 5. Vi har ett trägolv som är lutat och vitsåpat. Tror inte det är oljat. Vill nu måla det istället. Räcker det att göra rent med trärens eller vad tar man bort såpan med? Funkar det med golvfärg och i så fall vilken sort? Är linoljefärg tåligt – det är mycket spring på detta golv så färgen måste vara hård.

 6. Ja, det räcker med trärens. Linoljefärgen är inte särskilt hård i sig, men den är elastisk och slittålig när den målas i tunna skikt.

 7. Hej, jag har ett ekparkettgolv med breda tiljor (Kährs Dublin) Nu behöver jag fräscha upp det med en slipning och om oljning. Nu funderar jag på att få golvet mindre gult. Lite mörkare eller gråare än eken är naturligt. Har ni tips på vad man kan göra? Tycker om den matta ytan men vil lfå bort et gula och få ett tåligt golv.

  • Hej Anna! Återigen får jag rekommendera oxalsyra för att bleka/gråna golvet en aning: http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxalsyra

   Slipa, stryk på en utspädd oxalsyrelösning, sedan oljar du med vanlig naturell faxe golvolja som är en ljus olja utan mörkare ton. Polera in.

   Men som alltid; är du osäker på resultatet, testa på en undanskymd plats först!

 8. Har en fråga angående lutning av golvet. Vi har ett golv som just slipats, lutats och såpats, tyvärr har hantverkaren som utfört detta gjort ett dåligt jobb och golvet måste slipas om. Skall man då luta om golvet efter eller är det nog att bara såpa det? Det är både nylagt golv och äldre golv. Tacksam om någon kan ge råd, jag litar inte på denne hantverkares kompetens längre så hans råd är intet värda, tyvärr!

 9. Hej Linda!

  Slipar du om golvet så ska du göra om hela proceduren; luta golvet med naturell lut, låt torka, dammsug och polera in oljan med polermaskin eller skurklossar.

  Du hittar beskrivning i artikeln om vitoljade furugolv!

 10. Hej och tack för en jättebra webplats! Jag har en golvfråga som jag gärna vill ha hjälp med. Vi har nyligen köpt ett hus från 1930. I köket finns ett golv som är som plattor med flingmönster på (sådant man brukade se förr i trappuppgångar). Jag är inte säker på om det är små plattor 20×20 eller om det är satt i ett större sjok. Jag undrar om ett sådant golv är värt att bevara? Det är ganska slitet fra har de mest utsatta plattorna mattats av väldigt. Går det att vaxa eller fernissa om golvet? Tack :-)!

  • Hej Therese.
   Ursäkta att det tagit lite tid att svara.
   Jag är inte helt säker på vad du menar att det är för plattor, men jag antar att det är linoleum.

   Vi har två kanonbra linoleumvårdsprodukter som tyvärr inte ligger ute i webshopen än. Det är en linoleumrengöring och en linoleum ytbehandling som ska vara väldigt bra enligt dem som provat.
   Jag rekommenderar att testa det och se om plattorna går att behålla.
   Om du ger dig till tåls till nästa vecka ska de finnas i butiken. Artikelnummer är 412-170 och 412-175.

 11. Hej Har tagit fram golvbrädor i vårt kök som är från 1948. Jag gissar att det är gran, vad tror du var vanligast då. Garn är ju ett så pass mjukt trä så vi undrar vad ni kan rekommendera att behandla det med? Vi vill få till ett så tåligt golv som möjligt då vi har hund så golvet blir ju lite blött m.m.
  Vi vill även ha det lite vit tonat så frågan är lacka eller olja?

  • Hej Fredrik,
   Troligen är det gran. Den bästa behandlingen är lut och olja, då luten reagerar kemiskt med oljan och gör ytan hårdare.
   Läs hut du lutar och oljar ett golv i http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/vitolja-furugolv/

   • Hejsan Josefin!
    Trevlig blogg ni har.
    Dock ser jag att du vid flera tillfällen skriver på bloggen att ”luten reagerar kemiskt med oljan och gör ytan hårdare”.

    Hur menar du?
    Du hänvisar till en reaktion mellan luten och oljan som på något sätt gör träets yta hårdare?
    Hur då, och var har du hört detta?

    Fakta:
    Luten bryter ner ligninet i träets cellstruktur. Då ligninet ger träet sin mekaniska styrka så torde ju ett lutat golv få en mjukare och känsligare yta!!
    (det ger dock mer plats åt oljans vita pigment då ligninet är ”borta” och skapar ett hålrum i träets absoluta toppstruktur, därför upplevs också ett lutat och oljat golv tystare än ett lackat golv)

    Olja är en penetrerande ytbehandling och skyddar inte alls lika bra som ett lackat golv.

    Frågan var alltså vad du menar med:
    ”luten reagerar kemiskt med oljan och gör ytan hårdare”
    Kan du förklara detta för mig och alla andra på bloggen?

    PS!
    Jag har varit golvslipare i 14år och därefter sålt olika ytbehandlingar i ytterligare 16år.
    Så med 30 års branscherfarenhet önskar jag ett korrekt svar.

    Med vänlig hälsning:
    Mikael Martinsson

 12. Hej!
  Renoverar ett hus byggt 1954. Har tagit fram
  Och målat grangolven ljusgrå i hela huset förutom
  Matrum och vardagsrum. Där finns en sliten och gulnad ekparkett som endast är ca 0,5 cm tjock! Vad göra? Vill helst ha ljusa golv i hela huset! Tack för en suverän webshop, blog och hjälp!!

 13. Hej,
  Vi har köpt ett hus från -58. Vardagsrummet har fin parkett men övriga rum plastmatta som ligger på betong golv. Vi vill nu lägga in massivt furugolv. Är det möjligt att göra på ett betonggolv?
  Tack för en väldigt inspirerande sida.

 14. Hej!
  Vi bor i ett hsu från 1930 och ska renovera Ekparketten(stavparkett) i hall och vardagsrum som nu är sliten och mörk. När man slipat den skulle man kunna luta den som det blir ljusare och sedan lacka med matt lack?

  Mvh
  Karolina

  • Hej Karolina!
   Ett ekgolv kan inte lutas med naturell lut, luten reagerar med eken och blir mörk, nästan svart.
   Det går att luta med vitlut, men då får man vita pigment i golvet som är svåra att få jämna.
   Golvet kommer att bli ljusare när det slipas.

   Vill man bleka ek använder man oxalsyra-lösning som gör träet ljusare, sedan kan golvet lackas eller oljas (oljan gör golvet något mörkare än lack).
   /Josefin

 15. Hej!

  Vi bor i ett hus byggt på 60-talet, där trägolvet i köket är slitet och med stora springor emellan plankorna. Jag har hört att man kan fylla igen springorna, men hittar inte med vad? Vi har tänkt slipa och måla golvet ljust, men jag förmodar att vi först behöver fylla igen alla luckor. Hur svårt är det att göra själv?

  Mvh Lisa

 16. Hej,

  Vi funderar på att lägga askparkett 1-stav eller 3-stav i vårt nybygge. Går det att komma i närheten av det vitgrå nyansen, som man får vid ett såpskurat furugolv? Anledningen till att vi föredrar asken är framförallt att det är tåligare.

  Mvh Einar

 17. Hej,
  Vi har ett torp från sent 20-tal, där övervåningen har obehandlat brädgolv. Golven på bottenplan har vi kunna skura med linoljesåpa, men det kan vi inte göra med golvet på övervåningen, då vattnet riskerar att rinna ner genom brädorna och blöta ner sågspånet som isolerar taket mellan de båda planen. Brädorna är hyvlade och har med åren fått vackert slitage, varför jag ogärna vill slipa dem, men de är likväl smutsiga och får lätt fläckar eftersom de är obehandlade. Så vi undrar vad man kan göra i detta fall? Skulle man kunna skura dem med vanligt såpa, så man slipper blöta ner golvet och därefter olja dem?
  Tack på förhand för hjälpen.
  Med vänliga hälsningar
  Maryam

  • Hej Maryam,
   Jag tror inte att du behöver bekymra sig om sågspånen, så länge du inte HÄLLER ut vatten på golvet. Doppa en skurborste i starkt såpvatten (30% linsåpa 70% KALLT vatten) och knäskura golvet för hand!

 18. Hej!
  Ska slipa en stavparkett i ek och sedan olja det. Kan man använda vitolja för att få det ljusare och isåfall, räcker det med att bara olja efter slipning?
  Med vänlig hälsning,
  Mella

  • Hej Marielle!
   Fråga Mella nedan, hon verkar ha provat. Som sagt är det svårt att få vita pigment jämna på ett ekgolv.
   Lut funkar inte på ek, då svartnar golvet.
   Ett alternativ är att bleka golvet med oxalsyra innan oljning, oxsalsyra används för att bleka träslag av lövträ.

 19. Hej!
  Har slipat och vitoljat en ekparkett. Blev inte så ljust så jag vitsåpade golvet med Faxe vitsåpa. Golvet blev randigt och flammig, det vita pigmentet lade sig inte jämnt och det blir flottiga fotspår när man går på det. Finns det nåt jag kan göra åt detta? Kan jag använda Naturell såpa för att få bort det vita eller måste man olja om? Eller polera? Slipa om nu är inget alternativ! Hjälp!

  • De vita pigmenten är svåra på ett ekgolv. Ofta blir det som du beskriver.
   Jag skulle prova att tvätta av golvet med såpvatten av naturell såpa för att försöka lösa upp vitsåpan och jämna ut pigmenten.
   /Josefin

 20. Tack! Verkar dock som att såpan dessutom torkat ut golven, kanske ska pröva att olja om dem istället och polera in?

 21. Hej!
  Vi ska lägga in ett nytt brädgolv. Furu eller gran, det är frågan…? Vi vill såpaskura det för att få det silvergrått (a la Konsthallen i Malmö). Furu är väl lite hårdare? Stämmer det att gran blir ljusare och ljusare med tiden? Det är ju ganska ljust när det är ny-hyvlat! Hur ljust kan det bli? Blir furu gulare än gran? Vilket ska man välja om man vill ha en grå ton? Och hur lång tid tar det att få en grå nyans med skurning!
  Tacksam för svar! renoveringen sätter snart igång ! :-)

  • Hej Jessica
   Det var jag som fick äran att slipa och behandla konsthallen Malmö…:)
   Det är gran golv slipat behandlat med vitlut vit såpa, efter 2 år fick dem beställa vit olja ovanpå.(alla produkter från Bona Malmö). MVH Anton

 22. Hej Jessica,
  Jag skulle satsa på gran. Furu har en mycket gulare ton, och också en annan typ av ådring. Gran lär vara något mjukare än fur, men lut i kombination med olja/såpa gör ytan hårdare.
  Jag tycker nog inte att golvet på konsthallen är direkt silvergrått. Jag skulle tro att golvet är lutat och såpat med vitt pigment.
  Har du frågat? Det hade varit intressant att veta hur de behandlar det.
  http://www.konsthall.malmo.se/upload/pressbilder/konsthallen/interior.jpg

  • Stort tack för snabbt svar!! Nu har vi bestämt oss för gran! :-) Konsthallens golv är betydligt gråare än de ser ut på bilden. De skurar det (med maskin) med stensåpa från Ade.
   Jag har även läst att man INTE ska slipa ett hyvlat golv. Och att det heller inte är bra att luta det, att det bryter ner träet och då kan bli stickigt. Vad säger du om detta? Kan man komma undan det gula utan att luta…? Man lutade väl inte förr?
   Mvh, Jessica

   • Hej Jessica,
    Lutning är faktiskt en riktigt gammal metod för att göra golvet hårdare tillsammans med såpa eller olja.

    Naturlig lut görs av aska (bäst är björkaska) och förr sparade man askan från eldningen för att använda som lut i tvätten, eller byken som det var på den tiden, i stora tvättkar.
    Lut och olja förtvålas och reaktionen blir tvål eller såpa, och så tillverkas tvål och såpa än idag.
    För ett tåligt grangolv är luten nästan ett måste, särskilt om man vill åt den gråare tonen då luten tar bort rödgula pigment.

 23. Hej!
  Behöver råd. Bor i ett gammalt hus från slutet av 1800-talet. På övervåningen finns ett gammal brädgolv i gran som jag låtit vitluta. Har nu lagt märke till att det lossnar ”bitar” mellan plankorna, någon ”massa”, då jag ex dammsuger golven. Det är som att man tätat mellan plankorna för att få bort springorna och när detta nu torkat ut och golvet rör sig lossnar det som små bitar, ”kakor”. Och fram kommer springorna. Vad kan detta vara för material? Ser ut att innehålla fibrer av något slag, går att mosa sönder lätt i handen. Jag är orolig att materialet kan innehålla asbest. Eller vad är detta? Någon som vet? Innehöll golvfernissa asbest förr? Någon annan som har liknande ”fenomen” mellan sina gamla golvplankor? Tacksam för svar!

  • Hej Stina,
   Det låter som en klassiker; fnaset mellan brädorna kan vara gammal smuts blandat med sågspån från slipningar som samlats i springorna, och oljan har gjort det till en massa.
   Jag hade samma problem i mitt kök, i vintras när brädorna krympte på grund av låg luftfuktighet, lossnade ”springgrejset” i cm- till dmlånga bitar när jag dammsög. Jag tog mig tiden några kvällar och rensade alla springor med en bordskniv och dammsugare. Om man vill kan man sedan måla ner lite vitolja i springorna med en smal pensel.
   Att det skulle vara tätat med asbest eller nåt annat farligt har jag aldrig hör talas om!
   /Josefin, Byggfabriken

 24. Tusen tack för svar Josefin! Jag hoppas du har rätt! Jag vet att lim under plastmattor etc förr kunde ha en undersida av asbestpapp eller vara limmade med svartlim, som innehöll asbest. Har även läst att golvfernissa kunde innehålla asbest. Nu är jag orolig att denna smuts i springorna blandats med dessa material..
  Vet du något om detta?
  Vad är vitolja och vad har den gör funktion? Köpes var? Tack på förhand! Stina

  • Hej Stina,
   Jag läste fel, jag trodde du hade vitoljat golvet. Du säger att du låtit vitluta det? Man brukar aldrig bara använda lut som ytbehandling, ytan blir torr och drar åt sig smuts. Golvet brukar lutas med naturell eller vit lut och sedan behandlas med antingen naturell eller vit olja, eller naturell eller vit såpa. Jag menar alltså att du målar samma behandling som du använd tidigare ner i springorna.

   Du hittar alla golvbehandlingsprodukter i vår webbutik här: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/olja-sapa-och-lut/

   /Josefin

 25. Hej Josefin,

  Skulle behöva ditt råd. Vi har köpt en lägenhet från 1912 med lackade brädgolv, troligen gran eller furu. Vardagsrum och kök är i öppen planlösning. Golvet i köket är ett nylagt brädgolv som mörkmålats då det gamla golvet blev vattenskadat. Hur gör vi för att uppnå ett enhetligt golv på bästa sätt? Om vi slipar alltsammans och behandlar det med tex lut och vitolja, kommer man inte uppleva en nyansskillnad mellan de gamla och nya brädorna? Tack på förhand!

  • Hej Emma,
   Det beror på om brädorna är i samma material. Gamla brädgolv är oftast gran, medan nya brädor ofta är furu. Då blir det viss nyansskillnad om man lutar och vitoljar golven.
   Det bästa är nog att byta ut köksgolvet till gran om det inte redan är det (såvida vardagsrummet är det, vilket är troligt om det är ett klassiskt underbrädgolv ca 110 mm bredd.
   Ett enklare alternativ är ju att måla båda golven i samma färg.
   /Josefin

 26. Tack snälla Josefin för svar! Så tacksam för din hjälp!
  Att lägga om köksgolvet till gran är nog kanske det bästa alternativet. Flera hantverkare har dock sagt att det ändå inte är möjligt att uppnå samma nyans på nyinlagda brädor som på de gamla. Håller du med eller tror du att det går att uppnå ett någorlunda likvärdigt resultat om både de nya och gamla golvbrädorna lutas och oljas?

  • Hej Emma. Ja, nyanserna kan kanske skilja sig lite, eventuellt jämnar det ut sig efter några år.

   En större skillnad blir springorna, som på det gamla golvet är större och mörka (smutsiga?). om man lägger ett nytt torkat grangolv kloss-i-kloss blir det knappt några springor alls.
   Alternativet är att lägga in grangolvbrädor som inte är i helt torkad kvalitet, så att det blir lite springor så småningom.

   Har precis lagt in ett inte så torkat grangolv i en lägenhet för att matcha det gamla grangolvet i rummet brevid. Jag ska luta och vitolja det nästa vecka. Om du kan vänta kan jag skicka bilder på hur det blev (före och efter).
   /Josefin

 27. Hej Josefin! Först och främst; stort tack för din hjälp och service, ovärderligt! Det är ingen brådska med vårt golv, så du får hemskt gärna maila över dina före- och efterbilder till mig så att vi kan få en känsla för hur resultatet kan komma att bli innan vi bestämmer oss. Vänligen, E

 28. Hej!
  Vi har köpt en gammalt gran/furugolv(?) från 1854. Rejäla plankor som är 2 tum tjocka. (20-27 cm breda) lite olika tjocklek så det blir väl till att palla upp under när man lägger det. Golvet har gamla fina svärtnade märken (efter rostiga spikar) likaså är det Mask(?)ätet i kanterna så det blir små gångar 2-3 cm in i kanterna. dessa har svartnat och ger ett underbart intryck.
  Golvet blev lackat på 80-talet vilket vi inte vill ha. Antagligen vill vi ha lut+vitolja eller såpa.
  En fråga är hur man får bort lacken och när man ska göra det. ska man lämna in det till ett hyvleri och dra av dem innan man lägger det eller ska man slipa det när det är lagt (blir det jämnare då?)
  Sen antar jag att de fina maskgångarna försvinner i en sådan process. eller att de kommer nya. det hade varit coolt om man kunde återsvärta dessa på något sätt. inte så att de blir jätteframträdande men bara så att det syns att de är där. eller kommer det lösa sig själv med tiden? Har du några ideer vad man skulle kunna göra?
  Tack för en oerhört bra sida. Man blir verkligen sugen på att använda sig av er när det beger sig. (golvet är till vårt hus som vi inte börjat bygga än så jag är lite sugen på att komma igång att börja fixa med golvet. Just nu hamstrar vi gammalt byggmaterial)

 29. Hej Marcus!
  Det där låter ju väldigt spännande, dock har jag inte så mycket hjälp att erbjuda då jag inte har någon erfarenhet av sådana här golv.
  Att lägga det så jämt som möjligt och sen slipa är nog lösningen, jag tror inte att något hyvleri vill köra planken i sina hyvlar då dolda spik eller spikrester kan förstöra hela maskiner.
  Fint att du återanvänder ett gammalt golv, det blir nog kanonfint!

 30. Hej!

  Jag vill göra om vårat sovrumsgolv på ca 16m2. Idag ligger de furugolv och jag vill lasera det vitt. Eller vad man nu ska göra. Har läst lite om lut och olja tidigare men vet inte om det är det jag är ute efter.

  Vi vill att furuns ådrar ska framträda och att det ska vara ljust.

  Behöver vi slipa det?
  Går det att göra det själv?
  Hur ska vi göra för bästa resultat?

 31. Hej!
  Vi bor i lägenhet i ett hus byggt 1903. Vacker ekparkett i de två stora rummen och i hallen. Tyvärr fattas det parkett i ena delen av hallen, ca 1,5 m2.

  Måtten på stavarna skiljer sig märkligt nog åt mellan de stora rummen och hallen (de kanske
  är lagda vid olika tillfällen?), men måtten på stavarna i hallen är ca 360 x 62 x 16 (el möjl. 17) mm.

  Någon som vet var man kan hitta gammal parkett av denna typ? Jag har sökt på Blocket under en tid, utan att lyckas. Har även besökt byggdepåer (Brohaga i Åstorp och Sysavs i Malmö).

  • Hej
   Eftersom dina stavar inte är standard
   (dom är tillverkade av standardstavar som har sågats om pga fel vid tillverknning )
   därför har dom ett udda mått
   enklast för dig är att köpa standardstav
   16x68x408mm
   såga om långsidan samt kapa änden
   Detta gör du på honsidan
   sedan fräser du en ny hona med handöverfräs
   Du behöver då ca 45 bitar vänster & 45 bitar högerstav = tot ca 3m2 av 16x68x408mm

   • Mig veterligen så började Burseryd producera 16x68x408mm år 1936.

    Ekstavar producerat innan 1936 har oftast smalare bredd.

    Tysk standard bygger på en ”breddmultipel” på 70mm. (Burseryd/svensk standard är 68mm).

    MEN vad skoj att folk lagar och renoverar sina massiva golv istället för att man lägger in billiga laminatgolv!!

    Väl mött:
    Mikael Martinsson

 32. Hej. Har ett sommarhus i Skåne från 20-talet. En spröjsad, helglasad veranda på ca 40 kvm har en småstavig riktigt fin ekparkett. Huset har krypgrund och har under alla år varit ouppvärmd under vintern. Parketten har inte fått något underhåll. Stavar har börjat att lossna. Jag vill bevara och dessutom olja istället för den lack som är nu. Vad tror du är möjligt under dessa betingelser. Vad ska man tänka på vid limning?
  Mvh
  Nils

 33. Hej!

  Vi bor i ett hus som är byggt -54, som vi planerar att bygga ut. Vi vill gärna behålla så mycket av originaldetaljerna som möjligt. I vardagsrum och hall ligger en fin parkett, som dock är rätt sliten och framförallt knarrar kraftigt på flera ställen. Vi skulle egentligen vilja ha kvar denna parkett och försöka få tag på likadan till tillbyggnaden, men frågan är om det är möjligt? Kan man få bort knarret? Hur ska man bäst behandla parketten (den kommer i så fall finnas även i köket, så den behöver ju vara slitstark)? Innebär det väldigt mycket jobb (och pengar) att göra så?

  Tack på förhand!!
  Mvh//Hanna

 34. Hej
  Du beskriver oxalsyra för att bleka ett helt ekgolv, så att det blir mera som lite gråton
  Vem tillhandahåller sådant ?
  med bruksanvisning hur man gör på ett : typ fiskbensparkett
  Jag vill inte riskera att det blir överlappningar eller fläckigt pga mer eller mindre påförande av syran
  eller kan man blanda den med tex olja för att lättare få ett jämnt utseende
  Har du ev någon länk till arbetsbeskrivning av oxalsyra på hela ek parkettgolv
  mvh
  Micke

 35. Vi har ett glapp på ca 7mm mellan golvsockeln och furugolvet i köket. Jag antar att det legat en linoleummatta så att golvet byggde mer (1930-tal).

  Hur fixar man till detta snyggast utan att ta bort socklarna och sänka ned dem?

 36. Hej!
  Vi har ett fernissat brädgolv i huset och vill ha det ljusgråmålat. Måste man få bort fernissan först eller går det att måla över direkt?
  Tack för en suoerbra webbplats!

 37. Hej!
  Fernissor kan vara lite olika, och vissa färger, främst vattenbaserade, går inte ihop med fernissan.
  Jag har målat fernissade golv med linoljefärg och det har aldrig varit några problem, det sitter som berget!
  Tänk bara på att slipa lite lätt för hand med sandpapper först, färgen sitter bättre på en lite nedmattad yta.
  Och måla tunnt! med linoljefärgen, i två lager.

 38. Hej!

  Vi håller på att renovera en lägenhet med bygger 1930. I de flesta rum finns ett furugolv i dag.
  I köket samt hallen verkar det finnas ett fträgolv under plastmattan som har ett tunt lager cement/betong. Kan man slipa ort detta lager för att få fram träet?

  Kan man göra detta själv el behöver man ta hjälp av någon firma?

  Tack på förhand!

 39. Jag ska laga parkettgolv från 60talet. Läser bra tips men har ännu ingen aning var jag kan köpa nya trädslag att byta ur de fuktskadade med, i Stockholm. Nån som vet?

 40. Har ett lackat gran/furugolv som jag vill ha brun/svart utan att slipa, hur gör man?

 41. Hej jag och min familj byggde hus 2010. Vi har genomgående matt 3stavig ekparkett i huset. Mitt problem är att golvet alltid upplevs som smutsigt och fläckigt i de rum där solen vill titta in och dör vi vistas mycket. Golvet Har ingen lyster utan ser bara grått och tråkigt ut. Otroligt svårt att sköta för fint resultat. Finns det någon enkel behandling man kan göra för att ge det lite mera glans? Hälsningar Sara

 42. Hej! Vi har precis flyttat in i en lägenhet byggd 1944 och renoverad 1995 då linoleumgolv lades i stora delar av lägenheten. Nu funderar vi på om de går att måla? Har kollat runt lite och många (bla Martin Timell) säger att det går, men vår lokala färghandel avråder och rekommenderar en linoljefärg i tunt lager. Men hela poängen med att måla är att vi tycker färgen är ful och vill inte att den ska lysa igenom. Vad råder du oss till? Tack!

  • Hej Jens!
   Din färghandlare är mycket klok! Ett linoljeumgolv består av naturliga material och målas bäst med naturlig linoljefärg. Linoljefärgen är mycket pigmentrik och kommer att bli helt täckande, även i tunna lager (den SKA målas mycket tunnt för att den ska härda ordentligt. Måla hellre flera tunna lager). Det blir alltså ingen laserande effekt av linoljefärg.

 43. Hej!
  Vi ska slipa och behandla en ekparkett, lagt i holländskt förband, i vårt hus från 60-talet. Idag är det lackat, gult och trist. Vart jag än frågar om detta så förespråkas hårdvaxolja. Huset är ett klassiskt 1,5 plans hus med vit puts nedtill och röd träpanel upptill. Det är inte så mycket 60-tal över det. I köket ligger det ett furugolv som också ska slipas och behandlas. Vad rekommenderar ni för behandling för dessa två golv för att de ska bli så fina som möjligt och passa ihop?
  Med vänlig hälsning, Anna

 44. Har ni några bilder på hur det ekparketten blir med oxalsyra?

 45. Hej, jag har slipat mitt plankgolv för att sen luta och olja. Som för många andra så är det springor mellan plankorna. Hur gör jag med dessa springor när jag oljar sen?
  Kan man temporärt fylla springorna med någon gummilist när man oljar och sen ta bort listen efteråt.
  Hur brukar folk gå tillväga?

 46. Hej, Jag har ett obehandlat koksgolv som kommer utsattas for en del slitage, hur behandlar jag det bäst?
  Jag har Linolje sapat resten av golven i huset, men vill ha nagot som ar slit taligare i koket.
  Tack!

 47. Hejsan :)

  Har precis slipat och oljat ett gammalt massiv ekparkett golv lagt i fiskbensmönster. Men har blivit missnöjd, då det blev så väldigt mörkt (trots att oljan inte skall vara pigmenterad). Blev ovanligt mörkt å nästan lite rött i tonen…

  Kan jag på något sätt rädda detta, utan att slipa om det nyslipade golvet? Kan man olja in med en vitpigmenterad olja ovan på det nyoljade golvet? Eller tvätta bort oljan eller tvätta golvet på något sätt? Vill att det skall vara så ljust som möjligt.

  Tack på förhand!
  Rebecca

  • Hej Rebecca.
   OIljan brukar ljusna något efter några veckor, men om du fortfarande tycker att det är för mörkt är det en lätt omslipning som gäller och sedan olja med en olja som bevarar ljusheten, tex. Auros hårdolja vit som ger ett ljust ekgolv utan att lämna kvar vita pigment på ytan.

 48. Supertrevlig sida- blogg och svar !

  Vi renoverar ett kök från 20-talet. Vi har tagit fram ett äldre (troligen gran) golv i ca 120mm plank. Däri är det glipor mellan 1-6mm.
  Vi funderar på att täta dessa med grankilar (äldre trä) och bra lim. För att sedan luta och olja med vitt pigment. Det finns två plattor gjutna ev för äldre spis samt kakelugn. Dessa ska vi ev måla (grå).
  Var hittar man äldre grankilar?
  Vilken färg till gjutna plattor?
  Vilket lim och olja?
  Vi skulle behöva byta ut några skurplank, går det att hitta längder om ca 3-4m?
  För att rengöra- rensa glipor i trät, vilka verktyg föreslås?

  Om vi tänker på att fräsa upp gliporna och ribba, var hittar dessa ribbor, hur rensa glipor från spik, hur djupt ska man fräsa och hur gör man i ändar ( mot vägg) för att komma åt. Tänkte annars fräsa med handöverfräs på skena…

  Många frågor och hoppas ni kan besvara några ?!

  Mvh
  IngoPingo

 49. Hej!

  Har ett nytt grangolv som jag vill få lite mörkare innan såpning. Tänkte försöka betsa med vattenbaserat bets. Är de en bra ide?

 50. Hej!
  Hur tar jag reda på om kolonistugans innerväggar, tak och golv har fernissats eller lackats? Vill måla allt täckande matt vitt.

 51. vi har mask i golvbrädorna på sommarstället som är på en ö. Hur blir man av med dem?

 52. Hej och tack för en informativ och bra sida och blogg!
  Jag har flyttat in i ett vackert hus från 1905 och i lägenheten ligger en fiskbensparkett. Den är aningen gul och har en lite vaxartad yta. Jag skulle vilja fräscha upp golvet och få bort den gula tonen, men vet inte riktigt var jag ska börja. Med tanke på att golvet är såpass ljust undrar jag om det nödvändigtvis är ek, som de flesta gamla fiskbensparketter verkar vara. Finns det något sätt att ta reda på det? Och hur vet man om golvet är bonat?

 53. Hej, vi har gamla (1937) furugolv med ganska breda springor mellan brädorna. Vi skulle vilja täta dem för att bli av med en kemisk lukt som verkar komma upp från golvet.

  Har ni någon produkt/metod att rekommendera? Golvet är nyslipat och lackat sedan några år tillbaka, så vi är inte jättesugna på att göra om det jobbet.

  Tack på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>