Renovera hemma; Måla utan lösningmedel och plast.

I ett hem finns främst två typer av målning inomhus; Målning av snickerier såsom lister, fönster och dörrar, kök och fast inredning, samt målning av väggar och tak. Målarfärg kan bestå av bindemedel, pigment, fyllnadsmedel, lösningsmedel och tillsatsmedel. De flesta färger har sina benämningar efter det bindemedel som ingår i målningsfärgen. Exempel är alkyd-, latex-, lim-, och linoljefärg.

Bild: Byggfabrikenkök i sekelskiftesstil målat med linoljefärg samt golv målat med linoljefärg.

Färgtyper och historia

Snickerier
Fram till 1930-talet målades snickerier och träytor inomhus med linoljefärg. Äkta linoljefärg består enbart av kokt linolja och pigment (Läs mer om hur du målar med linoljefärg här). I och med andra världskriget blev linoljan en bristvara, och det experimenterades med olika ersättningar, bl.a. alkyd. På 40-talet blev det vanligt med den typ av färg som idag brukar kallas för oljefärg eller alkydfärg. Alkyd är ett syntetiskt bindemedel, en polyesterharts, och namnet oljefärg kommer från de oljor, syntetiska eller naturliga, som ingår i färgen. Lösningsmedlen i de alkydoljebaserade färgerna är så kallade flyktiga organiska ämnen (VOC). När dessa ämnen når ut i luften bildas marknära ozon, som kan vara farligt för både växter och djur. Kraven på hur mycket VOC färg får innehålla har skärps, därför har de flesta färgtillverkare gått över till vattenlöslig alkydfärg. Ofta är de vattenlösliga snickerifärgerna någon slags hybrid mellan alkyd och akrylat.

Hos oss hittar du bara traditionella färger som är baserade på naturliga ingredienser. Linoljefärg t.ex, består enbart av linolja och pigment, ekologisk lackfärg och emulsionsfärg består av naturliga oljor, hartser (kåda) och mineraliska pigment.
Färgkemihandeln saluför nuförtiden vägg och listfärg som miljövänlig, vilket en del förväxlar med ekologisk eller naturlig. Den ‘miljövänliga’ färgen består dock av såväl petrokemi, plaster och syntetiska tillsatser som är allt annat än naturliga. Miljövänligheten består i att de lättflyktiga lösningsmedlen plockats bort, inte att produkten är biologisk nedbrytbar.

Fernissa är en genomskinlig lack som består av oxiderande olja, t.ex kokt linolja eller tungolja, harts och lösningsmedel. Fernissa användes till att lacka golv och panel, ofta med iblandade rödbruna pigment för att få en illusion av ädlare trä.

Lackfärg eller lack består traditionellt av olika naturhartser (harts utvinns från kåda) samt ett lösningsmedel t.ex. terpentin, för att lösa upp hartsen. Pigmenterade eller opigmenterade naturlacker används när man vill ha en hård, lackad yta, t.ex på en båt eller ett golv. Alkydfärg är en syntetisk lackfärg.

Vill du ha en snickerifärg utan lösningsmedel och plaster är det antingen linoljefärg som gäller, eller moderna ekologiska lösningsmedelsfria färger med naturoljor- och hartser. Nu har vi även ekologisk snickerifärg i vårt sortiment, en helt ekologisk färg utan lösningsmedel som låter träet andas. Linoljefärg och ekologisk snickerifärg hjälper till att skapa en bra luftmiljö utan ångor från plaster eller petrokemiska ämnen.

Väggar och tak
Väggar inomhus målades i gamla tider med vattenbaserade kalk- och limfärger, eller med emulsionsfärg t.ex. äggoljetempera. Putsade innertak målades med limfärg. Limfärgen är inte övermålningbar, så ska du måla om ett limfärgsmålat tak med en annan färgtyp måste limfärgen tvättas ner först. På 50-talet blev den nya plastfärgen, även kallad akrylatfärg eller latextfärg populär som vägg- och takfärg, och kom så småningom att nästan helt ersätta lim- och emulsionsfärg. Latexfärgen är vattenbaserad och har plast som bindemedel, t.ex akrylatpolymer eller akrylatsampolymer (låter inte så mysigt..). I färgburken är små plastkulor dispergerade i vatten, och när vattnet avdunstar klibbar de ihop till ett färgskikt.

För tak och vägg finns nuförtiden ekologiska vägg- och takfärger helt utan syntetiska tillsatser. I vårt sortiment har vi Ekologisk vägg- och takfärg från Auro. Färgens bindemedel består av vegetabiliska oljor och hartser och kulören blandas fram med mineraliska pigment. Färgen är vattenlöslig utan att innehålla några plaster och är diffusionsöppen, vilket innebär att den ”andas” i stället för att bilda en tät hinna på väggen. Inomhusluften blir bättre och luftfuktigheten stabilare.

Ekologisk väggfärg går bra att måla på ytor som tidigare är målade en en annan färgtyp, limfärg undantaget (se ovan). Man uppnår då inte samma genomsläpplighet, men får ändå ett ytskikt utan plast och kemi.

På engelska om ekologiska färger: ”Buyers guide to emulsion paint”.

11 kommentarer till Renovera hemma; Måla utan lösningmedel och plast.

 1. Pingback: Alla dessa plaster, polymer och akryl. Bort med slit-å-släng och fram för slit-å-vårda! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen : Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 2. Pingback: Måla spegeldörrar | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 3. Hur vet man om ett tak är målat med limfärg? Syns det eller kan man testa på något särskilt sätt?

  • Hej Cecilia. Det syns inte så väl, förutom att färgen är väldigt matt. Limfärg löses lätt upp i vatten, så torkar du en fläck med en blöt trasa och får en massa vitt på trasan är det antagligen limfärg. Modern takfärg fäster inte på limfärgen, även om det verkar så i början kommer den att trilla av i stora sjok. Man måste tvätta bort limfärgen, görs bäst med ljummet vatten och skurborste/trasa.

 4. Pingback: Vi sjunger långsamhetens lov - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 5. Det är väldigt mycket förberedelser när man ska måla om ett limfärgstak. Om taket är rejält tvättat, finns det inget bra sätt att bara stryka taket med ny limfärg? Måste det limmas innan? Hur många strykningar behövs på trärena plankor?

 6. Hej,

  Vi ska måla om hemma (både finsnickeri och ”vanlig målning av rum och jag undrar därför ifall ni har någon bra målare i Stockholm (bor i stan) som ni kan rekommendera?

  Mvh
  /Peter

 7. Hej
  Har ett hus som är byggt i början av 1940 talet och skall nu måla om i källaren som är puttsad betong. Vi har fixat en hel del så vi har nu både nya putsytor samt gamla målade ytor. Vi tror inte att den befintliga färgen är någon plastfärg. Vad skall vi välja för färg samt gund? Miljön skall fortfarande vara källarmiljö.
  MVH Ola

 8. Hej! Jag har massor av massor av vit takfärg och även en lite ljusare brun väggfärg, och skulle vilja få till en beige aktig färg och undrar om jag får lov o va sparsam och blanda tak o väggfärg dör o sen måla över på tapet?

 9. Pingback: Måla med AURO naturlig väggfärg | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 10. Hej! Jag är i liknande situation som Ola – källare i 40-tals hus, putsade väggar, befintlig färg är gammal, rätt blank. Tyvärr verkar det inte som något genomsläpligt, vet dock inte om det är vatten- eller oljebaserad färg. Hur ska vi göra? Ta bort den gamla färgen? Hur i så fall?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>