Om linolja och linoljefärg

Fönster målat med linoljefärg.Målning med linoljefärg.

Linolja
Linolja framställs av linfrö vilka pressas antingen uppvärmt eller kallt, därav varm- eller kallpressad linolja. En kallpressad olja är ljus och ren vilket är ett kännetecken på en hög kvalitet med mindre risk för skadeangrepp på oljat virke. Genom uppvärmning får man ut mer olja av fröna men samtidigt vissa föroreningar vilket ger oljan en mörkare färgton.

Linoljan i sin rena form är en s.k. Rå linolja. En rå linolja har mycket god inträngningsförmåga i trä och rekommenderas till impregnering av virke utomhus. Kokt linolja är något mer trögflytande men har en kortare torktid då oxideringen är påbörjad genom syretillsättning (vilket dock ej innebär att oljan kokas). Kokt linolja passar utmärkt till ytbehandling av virke som används inomhus. Kokt linolja används även som bindemedel till linoljefärg.

Linoljefärg
Linoljefärg består av bindemedlet kokt linolja samt pigment. Mängden färgpigment är i linoljefärg högre än i andra färgtyper, den tunnflytande linoljan gör det möjligt att bära mycket pigment. Det innebär att linoljefärgen blir mycket högtäckande.

Linoljefärg har mycket hög torrhalt, 100%. Torrhalten beskriver hur stor andel av färgen som torkar och därmed inte avdunstar. Den höga torrhalten medför att det är mycket viktigt att stryka tunna lager av färgen eftersom det inte sker någon avdunstning av outspädd linoljefärg.

Linoljefärg som påförs i tunna skikt framhäver underlagets karaktär bättre än andra mer filmbildande färgtyper. Oljan har en god inträngning i trä i jämförelse med alkyd- och latexfärger och ger därmed en konserverande och skyddande verkan.

En färdigmålad yta med linoljefärg är blank, en utvändigt målad yta mattas efterhand beroende av klimatpåverkan, färgskiktet fungerar alltså delvis som ett offerskikt . Nermattningen sker snabbast i söderläge där solen bryter ned linoljan, när färgen mattas ljusnar den vilket syns tydligast på mörka kulörer. En äldre och torr yta av linoljefärg går dock att underhålla genom att stryka på kokt linolja vilken åter binder pigmenten i ytskiktet.

Underhåll av tidigare målad yta
– Ytan tvättas först noga
– Kokt linolja påförs med trasa i tunna skikt
– Överflödig olja torkas bort efter ca 30 min.

OBS! Dränk trasan i vatten efter användning. Risk för självantändning!

Detta inlägg postades i kategorierna Färg & Ytbehandling och är taggat med , , . Permalink.

33 kommentarer till Om linolja och linoljefärg

 1. Hej Josefin!

  Jag behöver måla mina element och undrar vilken färg som lämpar sig bäst – linoljefärg eller den ekologiska lackfärgen? Är det någon av dem som är mer känslig för värmeväxklingar? Finns det risk för ”gulning” med någon av färgerna?

  Mvh / Anette

 2. Hej Anette!
  Linoljefärgen gulnar, och det märks särskilt väl på ljusa färger (Jag antar att du ska ha vita element).

  Den ekologiska lackfärgen finns även som en värmebeständig elementfärg. Den gulnar också en liten aning, precis som en normal oljebaserad snickerifärg, men det är försummbart. Det är den du ska ha!

  Du hittar den i vår butik här: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/lack-och-fernissa/info/produkter/430-511-elementfaerg/

 3. Hej!
  Det är sent på året. Behöver måla en ytterdörr. Tänkte mig linoljefärg. Dörren är tidigare målad tunnt med en oljetäcklasyr för närmare 20 år sedan. Är det möjligt att måla nu i november?
  MVH P-O

  • Hej P-O.
   Om träet är torrt går det bra att måla när det är kallt, om det inte regnar så klart, dock inte minusgrader. Räkna med avsevärt längre torktider i kyla!

 4. hej.
  är kallpressad linolja och rå linolja samma sak, eller olika kvalitéer?
  undrar pelle

  • Hej Pelle,

   Kallpressad linolja refererar till utvinningsmetoden, dvs hur man utvinner olja ur linfröna.

   Linolja utvinns genom att man pressar linfröna under hårt tryck. Genomförs processen utan värme får man en kallpressad olja som håller hög kvalitet (ljus olja). Tillför man värme under processen kan man utvinna mer olja ur linfröna, nackdelen är att man får en mindre ren olja, dvs sämre kvalitet på oljan (mörk olja).

   Resultatet efter pressningen, oavsett om den är kall- eller varmpressad, är rå linolja. Rå linolja kan raffineras genom att man tillsätter syre, vanligtvis genom kokning, vilket innebär att torkningsprocessen påbörjas (linolja torkar genom att den förenas med syre).

   Kokt linolja används vanligtvis till linoljefärg samt ytbehandling inomhus. Rå linolja används som impregnering och ytbehandling utomhus och på fuktutsatta ytor.

 5. tack joakim.

  äntligen ett begripligt svar.

 6. Hej Joakim,
  Jag har dock hört att man ökar risken för mögel om man använder rålinolja om man inte sedan målar över med Zinkvitt. Om man grundar med varm linolja får man dock liknande inträngningsförmåga som för rå linolja (som har mindre molekylstorlek än koktlinolja), men minskar risken för mögel. Kolla detta gärna med andra.

 7. Hej, undrar om er linolja är svensk?
  Med vänlig hälsning Alwa

  • Hej Alwa,
   Linoljan är odlad och tillverkad i Skåne och håller högsta kvalitet. Tillverkaren kommer själv och lämnar sina leveranser till vårt lager i Malmö!

 8. Har oljat mina köksluckor men fått lite fläckar på ett vitt hyllplan. Hur tar jag bort dem?

 9. Hej!

  Tänkte fräscha upp vår fasad som är målad med vacker linoljefärg, för ca 20 år sedan. Tänkte prova att behandla med kokt linolja enligt er beskrivning. Som jag förstår är det alltså viktigt att ytan är väl rengjord (vår fasad är givetvtis lite smutisig efter 20 år av snö och luftföroreningar) men hur rengör man fasaden på lämpligt och skonsamt sätt? Vi vill ju inte tvätta bort pigmentet!

  Tack för hjälpen!

 10. Hej Petter!
  Du kan rengöra fasaden med en svag linsåpelösning, dock kan den som du säger tvätta bort en del pigment också.
  Ett annat alternativ är att helt enkelt tvätta av fasaden med mild diskmedelslösning, så följer inte pigmentet med. Lösare smuts kan du borsta bort med skurborste eller piasavakvast.
  Beroende på hur sliten fasaden är bör du nog överväga att lägga ett mycket tunnt lager linoljefärg i rätt nyans i stället för bara linolja. Du ska ju ändå göra jobbet med påstrykningen…
  Lycka till!

 11. Vet att man kan ta bort linoljefärg på gamla beslag genom att lägga de i något. Är det linolja (kokt eller rå), eller är det möjligtvis linoljesåpa?

  • Hej Å!
   Det är linsåpa du ska använda. Antingen lägger du beslagen i ren linsåpa över natten, eller, om färgen är envis, kokar upp beslagen i 50% linolja och 50% vatten, låter koka några timmar och sedan svalna över natten. Plocka sedan upp beslagen och borsta rent dem med t.ex. en tandborste.

 12. Hej! Har hört att man kan använda kokt linolja som ett giftfritt sätt att underhållsolja sina oljade golv. Eller är det nån annan olja som fungerar bättre? Måste dock vara giftfritt. Mvh Anna

  • Hej Anna,
   Linolja är ett utmärkt giftfritt alternativ, såväl att olja ett golv med, som att underhålla ett oljat golv!
   Linolja är den traditionella oljan att olja ett golv med. Den råa linoljan är mer lättflytande, och passar bäst för underhållsoljning.
   /Josefin

 13. Hej! Vi har fönster målade med linoljefärg som mattats med åren, vi skulle vilja underhålla ytan genom att återföra linolja som ni beskriver. Vad bör man tvätta med? Såpvatten? finns det risk att ytan blir gulflammig? Tack på förhand! /Fredrik

  • Hej Fredrik,
   Tvätta med lite diskmedel i vatten bara!

 14. Hejsan. har en gammal kista från 1800-talet där trät har börjat torka. fått rekommendation att behandla med linolja och terapin men är osäker på hur jag ska gå till väga och om ni har några tips? vill ju inte förstöra den! :)
  Med vänlig hälsning Sanne

 15. Toppen,
  Jag har en invändig gammal (ny satt) stenvägg i källaren. Jag har fått tips om att behandla den med kokt linolja 30% och balsamterpentin 70%. Resultatet jag vill uppnå är ”wettlock” med en kladdfri och lätt städad yta som inte binder damm likt sten och puts obehandlat gör.
  Kan detta fungera för mig?

 16. Hej. Jag ska behandla mina nytillverkade köksredskap i trä. Vad jag undrar är, vilken typ av linolja ska jag använda mig av? Redskapen är tidigare obehandlade och ska användas inom matlagningng.

 17. Kan man använda rålinolja under graviditet ?

 18. Går det bra att använda linolja under graviditet?

  • Hej! Både kokt och rå linolja är helt rena vegetabiliska produkter utan lösningsmedel, och ska vara helt säkra att använda under graviditet. Detta gäller alltså att hantera produkten, olja in, måla med och så vidare. Inte som kroppsvård alltså ;)

 19. Hej. Funderar på att köpa några stolar som är linolade bruna. Kan man måla dem eller betsa dem om de är linolade? Vad ska jag isf göra innan?
  Mvh Annica

 20. Hej
  Jag har köpt 2 bordsskivor av samma fabrikat och såg att den ena va lite mörkare, kan de bero på att de är behandlade med linolja? Kan jag isåfall få dem lika mörka genom att behandla den ljusare skivan eller kommer den mörka alltid förbli lite mörkare pga att träet helt enkelt är mörkare?

 21. Hej
  Har en trädgårdsmöbel från Grythyttan i oljad ek. den har blivit lite angripen på sistone, trots att jag rengjort och oljat in den med medföld träolja. Nu har jag rengjort den igen och undrar vilken linolja jag skall använda och om den ska utspädas med typ terpentin?

  • Hej Sören,
   För utemöbler är rå linolja bäst. Balsamterpentinen hjälper oljan att tränga ner i träet, så det är inte fel att spä oljan med högst 10% balsamterpentin.

 22. Hej!
  Vill måla våra gamla spegeldörrar inomhus vita. Är det risk att färgen gulnar om vi använder linoljefärg? I vissa av rummen kommer det inte in något dagsljus.
  MVH/Charlotte

  • Hej Charlotte!
   Vit linoljefärg gulnar när den inte kommer i kontakt med ljus, t.ex. inuti en garderob eller om man har ställt en vas på ett bord och lyfter och tittar under. Om man sedan skulle välja att ta bort vasen så skulle det gula märket på bordsskivan försvinna inom några dagar. Om jag var som du skulle jag inte vara rädd för att måla dörrarna vita, det behöver inte vara direkt solljus för att hålla gulningsprocessen i schack. Om du vill vara säker på vilket resultat du kan vänta dig kan du prova att måla en provbit och ställa i den mörkaste delen av hemmet och se vad som händer.

 23. Hej igen!
  Går det att köpa Auro ekologisk lackfärg i 10 l förpackning?
  MVH/Charlotte

  • Hej Charlotte!
   I dagsläget har vi bara upp till 2,5 litersburkar av lackfärgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>