Om linolja och linoljefärg

Fönster målat med linoljefärg.Målning med linoljefärg.

Linolja
Linolja framställs av linfrö vilka pressas antingen uppvärmt eller kallt, därav varm- eller kallpressad linolja. En kallpressad olja är ljus och ren vilket är ett kännetecken på en hög kvalitet med mindre risk för skadeangrepp på oljat virke. Genom uppvärmning får man ut mer olja av fröna men samtidigt vissa föroreningar vilket ger oljan en mörkare färgton.

Linoljan i sin rena form är en s.k. Rå linolja. En rå linolja har mycket god inträngningsförmåga i trä och rekommenderas till impregnering av virke utomhus. Kokt linolja är något mer trögflytande men har en kortare torktid då oxideringen är påbörjad genom syretillsättning (vilket dock ej innebär att oljan kokas). Kokt linolja passar utmärkt till ytbehandling av virke som används inomhus. Kokt linolja används även som bindemedel till linoljefärg.

Linoljefärg
Linoljefärg består av bindemedlet kokt linolja samt pigment. Mängden färgpigment är i linoljefärg högre än i andra färgtyper, den tunnflytande linoljan gör det möjligt att bära mycket pigment. Det innebär att linoljefärgen blir mycket högtäckande.

Linoljefärg har mycket hög torrhalt, 100%. Torrhalten beskriver hur stor andel av färgen som torkar och därmed inte avdunstar. Den höga torrhalten medför att det är mycket viktigt att stryka tunna lager av färgen eftersom det inte sker någon avdunstning av outspädd linoljefärg.

Linoljefärg som påförs i tunna skikt framhäver underlagets karaktär bättre än andra mer filmbildande färgtyper. Oljan har en god inträngning i trä i jämförelse med alkyd- och latexfärger och ger därmed en konserverande och skyddande verkan.

En färdigmålad yta med linoljefärg är blank, en utvändigt målad yta mattas efterhand beroende av klimatpåverkan, färgskiktet fungerar alltså delvis som ett offerskikt . Nermattningen sker snabbast i söderläge där solen bryter ned linoljan, när färgen mattas ljusnar den vilket syns tydligast på mörka kulörer. En äldre och torr yta av linoljefärg går dock att underhålla genom att stryka på kokt linolja vilken åter binder pigmenten i ytskiktet.

Underhåll av tidigare målad yta
– Ytan tvättas först noga
– Kokt linolja påförs med trasa i tunna skikt
– Överflödig olja torkas bort efter ca 30 min.

OBS! Dränk trasan i vatten efter användning. Risk för självantändning!

Detta inlägg postades i kategorierna Alla artiklar, Färg & Ytbehandling och är taggat med , , . Permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

70 kommentarer till Om linolja och linoljefärg

 1. Hej! Jag har målat några odlingslådor (utomhus) med rå linolja blandat med pigment. En vecka senare är det fortfarande inte torrt och lådorna färgar av sig. Undrar om man kan göra någonting åt det? Mvh josefin

  • Hej Josefin!

   Kan det vara så att virket redan är mättat och därför inte kan suga åt sig mer olja? Om så är fallet kan det ta en bra stund innan det torkar helt eftersom oljan inte har någonstans att ta vägen. Du kan försöka torka bort överflödet med en trasa, annars är det bara att ha tålamod.

 2. Hej!

  Vi har beställt trärena köksluckor från ett snickeri och ska nu måla dessa med linoljefärg. Jag har två vilda/klåfingriga barn, hur länge efter sista strykningen bör jag vänta med att montera luckorna?
  Vänligen
  My

  • Hej My!

   Det är svårt att säga en exakt tidpunkt då färgen kommer att ha torkat eftersom det beror mycket på temperatur och luftfuktighet. Men vanligtvis är linoljefärg övermålningsbart efter 3-4 dygn. Allra säkrast är att kontrollera så att färgen är ordentligt torr överallt innan du sätter upp luckorna, även efter 4 dygn.

 3. Hej! Vi har tagit fram en gammal timmervägg inne i huset. Den vill vi bevara precis som den är, men måste dammbinda den eftersom den är ”isolerad” med mossa. Vad ska vi använda så att träet bevaras som det är? Vi vill inte att det blir mörkare eller ha en lack yta. Mvh susanne

  • Hej Susanne!

   Alla ytbehandlingar ger en lite mörkare eller varmare ton men vill du ha så lite som möjligt skulle jag råda dig till att prova linsåpa, den ger väldigt liten färgpåverkan. Prova på en yta som inte syns så mycket och se vad du tycker.

 4. Hej,
  Jag vill måla mina pallkragar utan massa gifter och fick tips om linolja, går det att få i svart? Har ni det?
  Bör jag slipa ytan först på de som är släta? (Har från olika håll och kanter och gissar de flesta är impregnerade (?) sen innan)..
  Tack på förhand.
  Mvh
  Cecilia

  • Hej Cecilia!
   Linolja passar bra för detta ändamål! Om du vill pigmentera linolja kan du blanda i några droppar linoljefärg till önskad kulör. Om fibrerna reser sig mycket när du oljar kan du slipa med ett fint slipppapper och sedan stryka en gång till med oljan.

 5. Hur man använder linolja på fasaden .
  vänliga hälsningar
  Smail

 6. Hej!
  De gröna fönstren man ser här ovan, vilken kulör är de målade i?

  Med vänlig hälsning, Ella

 7. Ska behandla en soffa för inomhusbruk. Har kokt linolja, ska jag spända med balsamterpentin? Soffan är gammal,träfärgad, har ej behandlats tidigare.

  Tacksam för svar.

  • Hej Inger! Balsamterpentinen hjälper oljan att tränga in i träet och påskyndar torktiden. Nackdelen är att den luktar ganska starkt men har du möjlighet att vädra ut ordentligt kommer du undan det problemet.

 8. Hej!

  Vi vill vitolja ett antal hyllplan i ek. Har ni linolja (eller annan typ av olja) som passar till det?

  Bästa hälsningar
  Anna

 9. Hej. Kan man måla över tidigare linoljat trä med andra färgtyper, och isåfall vilka?
  Mvh Johan

  • Hej Johan!

   om träet är behandlat med linolja tidigare är det allra bästa att även måla med linoljefärg. Då kan du tillgodoge dig alla goda egenskaper linoljefärgen har att ge till ditt trä.

 10. En fråga till antikviteter inomhusfärg har på ottossons visats med olika ncs nummer, jag vill ha s0502y, vilket står på både kittlig för inom och utomhus och den antikviteter för inomhus. Annika

  • Hej Annika!
   Förstår jag dig rätt att du undrar över glanstal och färgkod för Antikvit och Kittvit? Anledningen till att ncs-angivelsen har ändrats på Ottossons hemsida beror på att färgkoden kan beskrivas lite olika beroende på hur precist man vill ange den. Slutresultatet när du målar med linoljefärg blir halvblankt till halvmatt, beroende på pigment. Vill du påverka resultatet kan du använda dig av balsamterpentin i färgen för att få ett mattare resultat och linoljelack för att få det blankare.

 11. Jag vill måla köket med antikviteter linoljefärg men inte ha glanstal 70 utan ca 30, hur gör jag då?

 12. Hej,
  Jag jobbar proffesionellt med restaurering av trä och möbler i Washington DC området. Jag har fått en förfrågan av en kund om att använda svenska gammaldags renoveringsmetoder när jag ska restaurera fönstren i hennes hus. Fönstren är från 1820- talet, vilket är väldigt gammalt här borta. Dom är gjorda i Oregonpine och i hyfsat skick. Då dom är målade med blyfärg så måste jag enligt lag ta bort all blyfärg. Jag vill använda linolja som grundbehandling och sen måla dom med linoljefärg. Problemet är dock att jag inte kan få tag i kallpressad linolja här utan bara kokt linolja. Inverkar det mycket negativt på livslängden av behandlingen?
  Ytterligare en fråga. Kan jag använda en oljebaserad grundfärg om jag impregnerat fönstren med kokt linolja?
  Ytterst tacksam för svar. Om detta fungerar kan det bli ett bra försäljningsargument för mig i framtiden
  Varma Hälsningar,
  Sören ”Big Swede” Karlsson
  Washington DC
  US

  • Hej Sören!

   Kokt linolja tränger inte lika långt in i träet som den råa. Det gör att fönsterbågarna inte kommer att få lika mycket olja och bli torrare snabbare. Menar du en linoljefärg när du skriver oljebaserad? I så fall är svaret ja. Dock skulle jag försöka ett varv till om jag var som du och försöka få tag i kallpressad, rå linolja för bästa resultat. Lycka till!

 13. Hej!
  Vilken typ av underhåll och hur ofta kräver en furufasad som är impregnerad med linolja Vilken livslängd har en sådan typ av fasad?
  Hälsningar
  Malin

 14. Hejsan! Jag har två garderober i oljad ek som jag vill måla vita. Kan jag använda linoljefärg till detta? Garderoberna har inte oljats på 10 år.

  Hur går jag tillväga i så fall?

  Hälsningar Cina

  • Hej Cina!
   Linoljefärg fäster bra på det mesta, så det är en bra idé. Slipa med fint sandpapper över hela ytorna och tvätta noga innan du börjar så att du får eventuella ojämnheter och fläckar så att färgen har chans att komma åt och suga in jämnt.

 15. Hej! Har vitlutade trägolv som jag skulle vilja underhålla. Vad ska jag använda? Funkar kokt linolja?

  • Hej Katrin! Ja, det funkar bra. Var noga med att polera in oljan, gärna med en polermaskin.

 16. Avger kallpressad linolja någon substans i kontakt med vatten? Undrar eftersom jag snickrar foderlådor till mina bikupor, de ska fyllas med sockervatten några gånger per år. Linolja vore en bra impregnering för träet, bara inte linoljan påverkar sockervattnet och förgiftar bina.

 17. Jag har en MALM-byrå från Ikea med ekfaner. Skulle vilja göra den vit och vill ha ett så giftminimerat alternativ som möjligt. Funkar det med linoljefärg?

  • Hej Camilla!
   Linoljefärg är både fri från akrylater och har en bra vidhäftningsförmåga så det tror jag kommer att funka utmärkt! Tänk på att stryka tunt alla strykningarna bara!

 18. Ska renovera gammal släde till häst. Är linoljefärg eller vanlig oljefärg bäst? Målarfirman hävdade oljefärg och kompisen sa linolja. Hjälp! Vill inte förstöra min nya, gamla fina släde!

  • Hej Johanna!

   Jag skulle lyssna mer på kompisen i detta fallet. Är det en gammal släde har den troligtvis varit målad med någon slags linoljefärg tidigare. Är träet torrt kan du olja in det med linolja innan du målar första strykningen så får träet sig en liten hjälp också. Stryk på generöst och torka bort den överflödiga oljan som inte sugits in och måla sedan tre tunna strykningar så tror jag din släde kan bli riktigt fin!

 19. Hej!
  Jag letar efter ett alternativ till mineralolja för att olja in skärbrädorna. Har hört att rå linolja skall funka för det.

  Är det nåt som kan funka? Iaf inte lika giftigt som parafinolja/mineralolja

  • Hej Peppe!
   Ja, linolja funkar bra att olja in skärbrädor med och ger ett bra skydd. Den är inte helt neutral i doft och eventuell smak, men personligen så tycker jag att doften är god och har inte känt av att maten skulle ta till sig någon smak.

 20. Hej!
  Jag vill fräscha upp mitt kök genom att bl.a. avlägna all linolja från bänkskivan, slipa upp den och olja den på nytt. Hur får jag bäst bort den gamla oljan.
  Mvh Agneta

  • Hej Agneta!
   Om du ändå ska olja den med linolja igen är det allra lättast är att slipa bort den med först ett lite grövre slippapper, sedan ett finare tills ytan känns jämn och fin. Du kan också skrubba med såpvatten med en 1 del linsåpa och 1 del vatten innan du slipar.

 21. Hej igen!
  Går det att köpa Auro ekologisk lackfärg i 10 l förpackning?
  MVH/Charlotte

  • Hej Charlotte!
   I dagsläget har vi bara upp till 2,5 litersburkar av lackfärgen.

 22. Hej!
  Vill måla våra gamla spegeldörrar inomhus vita. Är det risk att färgen gulnar om vi använder linoljefärg? I vissa av rummen kommer det inte in något dagsljus.
  MVH/Charlotte

  • Hej Charlotte!
   Vit linoljefärg gulnar när den inte kommer i kontakt med ljus, t.ex. inuti en garderob eller om man har ställt en vas på ett bord och lyfter och tittar under. Om man sedan skulle välja att ta bort vasen så skulle det gula märket på bordsskivan försvinna inom några dagar. Om jag var som du skulle jag inte vara rädd för att måla dörrarna vita, det behöver inte vara direkt solljus för att hålla gulningsprocessen i schack. Om du vill vara säker på vilket resultat du kan vänta dig kan du prova att måla en provbit och ställa i den mörkaste delen av hemmet och se vad som händer.

 23. Hej
  Har en trädgårdsmöbel från Grythyttan i oljad ek. den har blivit lite angripen på sistone, trots att jag rengjort och oljat in den med medföld träolja. Nu har jag rengjort den igen och undrar vilken linolja jag skall använda och om den ska utspädas med typ terpentin?

  • Hej Sören,
   För utemöbler är rå linolja bäst. Balsamterpentinen hjälper oljan att tränga ner i träet, så det är inte fel att spä oljan med högst 10% balsamterpentin.

 24. Hej
  Jag har köpt 2 bordsskivor av samma fabrikat och såg att den ena va lite mörkare, kan de bero på att de är behandlade med linolja? Kan jag isåfall få dem lika mörka genom att behandla den ljusare skivan eller kommer den mörka alltid förbli lite mörkare pga att träet helt enkelt är mörkare?

 25. Hej. Funderar på att köpa några stolar som är linolade bruna. Kan man måla dem eller betsa dem om de är linolade? Vad ska jag isf göra innan?
  Mvh Annica

 26. Går det bra att använda linolja under graviditet?

  • Hej! Både kokt och rå linolja är helt rena vegetabiliska produkter utan lösningsmedel, och ska vara helt säkra att använda under graviditet. Detta gäller alltså att hantera produkten, olja in, måla med och så vidare. Inte som kroppsvård alltså 😉

  • Hej Josefin,
   Det viktigaste för det är att du inte behandlar några ytor som det har varit blyfärg på. Blyfärg är mycket skadligt för alla men speciellt för foster och barn upp till 12 år.

 27. Kan man använda rålinolja under graviditet ?

 28. Hej. Jag ska behandla mina nytillverkade köksredskap i trä. Vad jag undrar är, vilken typ av linolja ska jag använda mig av? Redskapen är tidigare obehandlade och ska användas inom matlagningng.

 29. Toppen,
  Jag har en invändig gammal (ny satt) stenvägg i källaren. Jag har fått tips om att behandla den med kokt linolja 30% och balsamterpentin 70%. Resultatet jag vill uppnå är ”wettlock” med en kladdfri och lätt städad yta som inte binder damm likt sten och puts obehandlat gör.
  Kan detta fungera för mig?

 30. Hejsan. har en gammal kista från 1800-talet där trät har börjat torka. fått rekommendation att behandla med linolja och terapin men är osäker på hur jag ska gå till väga och om ni har några tips? vill ju inte förstöra den! :)
  Med vänlig hälsning Sanne

 31. Hej! Vi har fönster målade med linoljefärg som mattats med åren, vi skulle vilja underhålla ytan genom att återföra linolja som ni beskriver. Vad bör man tvätta med? Såpvatten? finns det risk att ytan blir gulflammig? Tack på förhand! /Fredrik

  • Hej Fredrik,
   Tvätta med lite diskmedel i vatten bara!

 32. Hej! Har hört att man kan använda kokt linolja som ett giftfritt sätt att underhållsolja sina oljade golv. Eller är det nån annan olja som fungerar bättre? Måste dock vara giftfritt. Mvh Anna

  • Hej Anna,
   Linolja är ett utmärkt giftfritt alternativ, såväl att olja ett golv med, som att underhålla ett oljat golv!
   Linolja är den traditionella oljan att olja ett golv med. Den råa linoljan är mer lättflytande, och passar bäst för underhållsoljning.
   /Josefin

 33. Vet att man kan ta bort linoljefärg på gamla beslag genom att lägga de i något. Är det linolja (kokt eller rå), eller är det möjligtvis linoljesåpa?

  • Hej Å!
   Det är linsåpa du ska använda. Antingen lägger du beslagen i ren linsåpa över natten, eller, om färgen är envis, kokar upp beslagen i 50% linolja och 50% vatten, låter koka några timmar och sedan svalna över natten. Plocka sedan upp beslagen och borsta rent dem med t.ex. en tandborste.

 34. Hej Petter!
  Du kan rengöra fasaden med en svag linsåpelösning, dock kan den som du säger tvätta bort en del pigment också.
  Ett annat alternativ är att helt enkelt tvätta av fasaden med mild diskmedelslösning, så följer inte pigmentet med. Lösare smuts kan du borsta bort med skurborste eller piasavakvast.
  Beroende på hur sliten fasaden är bör du nog överväga att lägga ett mycket tunnt lager linoljefärg i rätt nyans i stället för bara linolja. Du ska ju ändå göra jobbet med påstrykningen…
  Lycka till!

 35. Hej!

  Tänkte fräscha upp vår fasad som är målad med vacker linoljefärg, för ca 20 år sedan. Tänkte prova att behandla med kokt linolja enligt er beskrivning. Som jag förstår är det alltså viktigt att ytan är väl rengjord (vår fasad är givetvtis lite smutisig efter 20 år av snö och luftföroreningar) men hur rengör man fasaden på lämpligt och skonsamt sätt? Vi vill ju inte tvätta bort pigmentet!

  Tack för hjälpen!

 36. Har oljat mina köksluckor men fått lite fläckar på ett vitt hyllplan. Hur tar jag bort dem?

 37. Hej, undrar om er linolja är svensk?
  Med vänlig hälsning Alwa

  • Hej Alwa,
   Linoljan är odlad och tillverkad i Skåne och håller högsta kvalitet. Tillverkaren kommer själv och lämnar sina leveranser till vårt lager i Malmö!

 38. Hej Joakim,
  Jag har dock hört att man ökar risken för mögel om man använder rålinolja om man inte sedan målar över med Zinkvitt. Om man grundar med varm linolja får man dock liknande inträngningsförmåga som för rå linolja (som har mindre molekylstorlek än koktlinolja), men minskar risken för mögel. Kolla detta gärna med andra.

 39. tack joakim.

  äntligen ett begripligt svar.

 40. hej.
  är kallpressad linolja och rå linolja samma sak, eller olika kvalitéer?
  undrar pelle

  • Hej Pelle,

   Kallpressad linolja refererar till utvinningsmetoden, dvs hur man utvinner olja ur linfröna.

   Linolja utvinns genom att man pressar linfröna under hårt tryck. Genomförs processen utan värme får man en kallpressad olja som håller hög kvalitet (ljus olja). Tillför man värme under processen kan man utvinna mer olja ur linfröna, nackdelen är att man får en mindre ren olja, dvs sämre kvalitet på oljan (mörk olja).

   Resultatet efter pressningen, oavsett om den är kall- eller varmpressad, är rå linolja. Rå linolja kan raffineras genom att man tillsätter syre, vanligtvis genom kokning, vilket innebär att torkningsprocessen påbörjas (linolja torkar genom att den förenas med syre).

   Kokt linolja används vanligtvis till linoljefärg samt ytbehandling inomhus. Rå linolja används som impregnering och ytbehandling utomhus och på fuktutsatta ytor.

 41. Hej!
  Det är sent på året. Behöver måla en ytterdörr. Tänkte mig linoljefärg. Dörren är tidigare målad tunnt med en oljetäcklasyr för närmare 20 år sedan. Är det möjligt att måla nu i november?
  MVH P-O

  • Hej P-O.
   Om träet är torrt går det bra att måla när det är kallt, om det inte regnar så klart, dock inte minusgrader. Räkna med avsevärt längre torktider i kyla!

 42. Hej Anette!
  Linoljefärgen gulnar, och det märks särskilt väl på ljusa färger (Jag antar att du ska ha vita element).

  Den ekologiska lackfärgen finns även som en värmebeständig elementfärg. Den gulnar också en liten aning, precis som en normal oljebaserad snickerifärg, men det är försummbart. Det är den du ska ha!

  Du hittar den i vår butik här: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/lack-och-fernissa/info/produkter/430-511-elementfaerg/

 43. Hej Josefin!

  Jag behöver måla mina element och undrar vilken färg som lämpar sig bäst – linoljefärg eller den ekologiska lackfärgen? Är det någon av dem som är mer känslig för värmeväxklingar? Finns det risk för ”gulning” med någon av färgerna?

  Mvh / Anette