Måla med AURO naturlig väggfärg

Allt fler börjar upptäcka den naturliga väggfärgen som ett alternativ till vattenbaserad plastfärg på väggar och tak i hemmet. Orsaken kan kanske vara de larmrapporter som kommit på senare år om de gifter och tillsatsmedel som plastfärgen avger och som kan vara farlig för vår hälsa (om det kan du läsa mer här>>), men det finns än fler anledningar att välja ekologisk väggfärg.

Vår väggfärg från Auro är en helt organisk färg fri från petrokemiska produkter. Den ger en matt yta som är avtorkningsbar, och färgen har ett djup som går långt bortom platsfärgens stängda yta. Lite svårt att förklara hur, ett rum målat med Auro-färgen ger helt enkelt en annan känsla, fast färgen är slät och matt. Ljus som reflekteras t.ex., ger olika nyanser och lyster i färgen beroende på hur ljuset faller. Färgen är också diffusionsöppen, det vill säga att färgen ”andas”, är genomsläpplig för luft och fuktvandring.

Hur målar man då med Auro vägg- och takfärg? Jo, så här:

Rent principiellt har all målning fyra faser för att uppnå bästa möjliga resultat: reparation och rengöring av ytan, grundmålning samt två slutstrykningar.

Måla på redan målad yta:

Auros väggfärger kan målas på tidigare målade ytor, dock om det är en s.k. plastfärg blir väggen inte diffusionsöppen, men man erhåller alla de andra fördelarna med en naturfärg.

 1. Tvätta/torka av ytan med en lösning av såpa och vatten, använd gärna den gröna sidan av en kökssvamp så att du samtidigt ruggar upp ytan lite. Eftertorka med en ren, fuktig trasa och låt torka.
 2. Eftersom ytan redan är grunderad i form av den gamla färgen, görs direkt den första slutstrykningen med Auro väggfärg utan spädning. Vid passmålning måla vått i vått, d.v.s måla INTE alla hörn och kanter med pensel och sedan med roller, utan alltid i kombination medan du förflyttar dig längs väggen. Avbryt aldrig en målning mitt på en väggyta. Måla alltid i samma riktning med pensel och roller. Pensla och rolla ut färgen, d.v.s. skiktet får inte bli för tjockt. Bedöm inte färgens täckförmåga när den är våt, mycket av den ojämnhet som kan upplevas försvinner vid torkning. Låt torka, se till att det finns bra ventilation både under målning och torkning. Håll torktiderna. Färgen torkar via oxidation, d.v.s tillgång på syre, men inte tvärdrag – då kan torkningen gå för fort och krackelera, det kan också uppstå om du applicerar den sista strykningen innan den första strykningen har hunnit torka ordentligt. Tänk på att lufttemperaturen i sig inte får färgen att torka. Det kan till och med vara så att hög temperatur kan fördröja torkprocessen, då speciellt i kombination med hög luftfuktighet – det finns för lite syre i luften.
 3. Den avslutande slutstrykningen utförs enligt ovan beskrivning.

Färgen torkar normalt på cirka 4-6 timmar och är avtorkningsbar efter ett par dygn då härdning har skett.

Måla på obehandlad gips, ytor av lera, puts, betong eller bredspacklade väggar

Dessa ytor är oftast kraftigt sugande underlag, vilket innebär att grundning är att rekommendera för att undvika ojämn insugning och onödig förbrukning av färg. Det finns i princip två metoder till grundning: utspädd väggfärg. eller Auro putsgrundering 301. Vilken man väljer beror mest på hur stora ytor som ska målas.

 1. Vid mindre ytor, använd väggfärgen som grundning, men späd den med cirka 10% vatten. Tänk på att underlagets struktur avgör om man använder pensel och roller eller bara pensel. Ju grövre struktur, ju bättre blir det med bara pensel för att få färgen jämn över hela ytan.
 2. Stora ytor grundas med putsgrundering 301 som späds med lika delar vatten. Detta blir det mest ekonomiska alternativet.
 3. Låt torka minst ett dygn, men det kan dröja längre beroende på klimat i rummet.
 4. De avslutande två strykningarna utförs precis som beskrivet i föregående kapitel.

Färgen torkar normalt på cirka 4-6 timmar och är avtorkningsbar efter ett par dygn då härdning har skett.

Så där ja! Svårare än såhär är det inte att få en inomhusmiljö som inte avger några farliga kemikalier genom väggarna.

Och snyggt blir det också!

 

Färgskala och provburkar

Vi har tagit fram Byggfabrikens egen färgskala för Auro ekologisk väggfärg. Färgskalan har hämtat sin inspiration från gamla tiders kulörer och här hittar du kulörer som passar i såväl gammaldags som moderna miljöer. Vi har dessutom tagit fram 125 ml provburkar av dessa kulörer som du kan köpa med dig hem och se hur kulören passar i just ditt rum!

Läs mer om färgtyper här>>

Du hittar också en bra genomgång av naturliga färgtyper på Ekobyggportalen >>

Auros väggfärg 321 är certifierat VOC-fri.

Detta inlägg postades i kategorierna Alla artiklar, Färg & Ytbehandling, Renovering och är taggat med , , . Permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

95 kommentarer till Måla med AURO naturlig väggfärg

 1. Hej!

  Tycker så himla mycket om era naturliga väggfärger, precis sådana färger jag vill ha i vår sommarstuga men läste att det inte blir så bra resultat på trä. Kan man få de färgerna i linojlefärg?

  Mvh
  Ulrika Bernhardsson

  • Hej Ulrika!
   Tyvärr är det inte så att kulörerna följs åt bland våra olika färger. Men du har alltid möjlighet att beställa linoljefärg efter den kulör du vill ha genom att skicka eller lomma in i någon av våra butiker med en ncs-kod eller ett färgprov!

 2. Hej!
  Vi testade att måla ett tidigare lackat trätak, som vi slipat lite lätt för att rugga upp ytan något, med er Aero väggfärg som vi fick känslan av inte skilde sig nämnvärt mot er tak-och väggfärg.Vi kvistlackade för säkerhetsskull två gånger innan också. Nu ser vi att det lyser igenom gult, inte bara där kvistarna är utan även i områden där det verkar vara lite mer slipat (blir ju lätt lite ojämn slipning). Även enhelt obehandlad trästock som fått lite färg på sig blev alldeles gul inte vit, hur kan det komma sig? Läser nedan att väggfärgen riskerar att krackelera med tiden då den inte rör på sig etc. Vad reko. ni att vi gör? Slipar ner alt. tvätta så gott det går och måla med någon helt annan färg skulle det funka? Eller måste färgen bort helt? Ursäkta att det blev flera frågor i ett. mvh//Karin

  • Hej Karin!

   Vad tråkigt för er att resultatet inte blev riktigt som ni önskade. En anledning till gulningen kan vara att vår väggfärg från Auro såväl som tak-och väggfärg är ämnad för organiska ytor, alltså inte trä. För trä behöver du en färg som inte är vattenbaserad utan som går in i träet och rör sig tillsammans med underlaget. Exempel på bra färg för snickerier är linoljefärg istället. För att få ett tak som håller sig fint i längden skulle jag rekommendera att du tvättar och slipar så gott det går och målar med en träfärg istället.

 3. Hej! Ska måla om en träfärgad lackad spjälsäng till vitt… Funkar det med eran färg? Tänkte på att den heter ju väggfärg…
  Hur mycket färg går åt ? kanske en svår fråga men storleken är som spjälsängar är.

  • Hej Therese!

   Väggfärgen är vattenbaserad som gör att den inte tränger in i trä lika bra som en lackfärg gör som innehåller olja. Till trä är det bättre att använda linoljefärg.

 4. Hej!
  Jag skulle vilja måla kaklet i vårt kök. Finns det någon ekologisk färg som passar för det?
  Mvh,
  Elisabeth

  • Hej Elisabeth!
   I dagsläget har vi endast färg för vägg som är ekologisk. Du skulle kunna prova med vår linoljefärg från Ottosson. Den fäster på de flesta underlag och ger en halvmatt yta.

 5. Hej vi ska måla ett trätak som tidigare är målat med en klarlack. Det är en rätt stor yta, 40 kvm. Så vi planerar att sprutmåla taket. Skulle det vara möjligt med någon av auro färger? Eller finns det någon annan färg ni säljer som skulle kunna funka?

  Med vänlig hälsning, Elin

  • Hej Elin!
   Vår väggfärg från Auro går finfint att sprutmåla med, den är spädbar med vatten upp till 10% så att den blir lättare att spruta med.

 6. Hej – skickar ni färgprover?
  Verkar vara en spännande färg att måla med.

  margaretha nordberg
  lovisebergsgatan 7 b
  46231 vänersborg

  • Hej Margaretha!

   I dagsläget har vi provburkar på ca 125 ml som går bra att beställa via webbutiken. Vi jobbar med att även ta fram tryckta färgprover på papper som vi kommer att kunna skicka per brev. Hör av dig till vår kundtjänst eller någon av våra säljare om några veckor så bör de kunna hjälpa dig!

 7. Hej,
  Jag har en gammal gillestuga med furuspont från 60-talet obehandlade. Fungerar det att grunda och måla med vit färg från Auro på sådana väggar? Eller kommer det att bli genomslag av kvistar med tiden? Eller kommer färgen att gulna?

  Yvonne

 8. Pingback: April, syrener och fredag - Babes in Boyland - Babes in Boyland

 9. Hej. Ska måla om gammalt kökskakel och tänkte höra om det fungerar att använda er vägg och takfärg eller om linoljefärg är ett bättre alternativt för detta ändamål?
  Tack, ak

  • Hej Annakarin!

   Är det fogen du tänker måla eller själva kaklet? För att fräscha upp den gamla fogen passar linoljefärg väldigt bra.

 10. Pingback: Painted floor boards – bedroom make over | Dos Family

 11. Hej jag undrar ifall aurofärg finns som snickerifärg?

  • Hej Josefine!
   I nuläget finns Aurofärgen bara som väggfärg. Vi hoppas dock på att det ska komma framåt slutet på sommaren. Tills dess rekommenderar vi vår linoljefärg för målning av snickerier.

 12. Pingback: Måla med ekologisk färg | Lantliv.com

 13. Hej! Har för mig att Auro har en färglös produkt för att ge ett lite bättre skydd av deras väggfärg vid utsatta ytor, typ hall o kök. Kommer dock inte på vad den heter, kan ni upplysa mig?

 14. Hejsan
  Jag undrar om ni har någon giftfri primer?
  Med vänlig hälsning MAria

  • Hej Maria!
   Beroende på vilket underlag du ska måla på behöver du olika sorters grundering eller primer. Vi har grunderingar från Auro anpassade för flera olika underlag som gips och trä.

 15. Hej!

  Jag undrar om man kan få någon form av kulörprov på de övriga auro väggfärgerna som inte ingår i serien ”traditionell”, eller måste man köpa en 2,5 l burk?
  Mvh/Anja

  • Hej Anja!
   Eftersom de övriga brutna kulörerna blandas efter beställning har vi inte möjlighet att ha provburkar. Om du befinner dig i närheten av någon av våra fysiska butiker i Malmö, Göteborg, Stockholm eller Österlen så har du möjlighet att titta på och låna hem färgblock med övriga kulörer.

 16. Pingback: Snyggaste yoga-studion i stan. | Malin Persson

 17. Hej!

  Jag har målat en gammal spegeldörr med Auro väggfärg mellangrå (vi hade färg över och ville använda det vi hade). Den blev grå och fin men väldigt matt. Nu när jag läser på lite ser jag att ni rekommenderar att man inte målar trä med denna färg. Vad är anledningen? Kan vi ta linoljevax eller olja eller något utanpå färgen för att öka glansen något eller för att få träet att må bättre?
  Hälsn. Ulrika

  • Hej Ulrika!
   Väggfärg 321 & 524 från Auro är färger för mineraliska och organiska underlag (puts, gipsskivor, tapet, väv m.m.). De är inte framtagna för att fungera på trä och har därför andra egenskaper. Dock finns det en del som ändå målar med väggfärgen på trä, den har väldigt bra vidhäftningsförmåga, men resultatet blir matt och kan med tiden flagna eller krackelera då den inte följer träets rörelser vid förändringar av luftfuktighet i rummet. Till trä rekommenderar vi antingen linoljefärg eller Auros lackfärg som är starkare färger, anpassade för rörelser i träet och slitage. Jag skulle rekommendera dig att försöka tvätta bort det mesta av färgen och måla igen med lackfärg istället så att ni får det resultat ni önskar.

 18. Hej Bob!
  Mycket bra frågor. Det ämne du syftar till förmodar vi är det konserveringsmedel som väggfärgen innehåller för att kunna lagras. Konserveringsmedel i färg är styrt av EU-direktiv. Auro jobbar för att hitta ett alternativ som är tillåtet av EU-direktivet samtidigt som det är förenligt med Auros miljöpolicy.
  Färgen är ekologisk då Auros produktionscykel värnar om miljön. På Auros hemsida, http://www.auro.de, finns även en råvaruguide där man kan se att merparten av råvarorna även är ekologiskt certifierade, samt ursprung. Dock är inte de färdiga produkterna i sig ekologiskt certifierade, då vi valt att inte certifiera Auros produkter med de miljömärkningar för färg som finns idag då de håller alltför låga miljökrav. Auro väljer sina råvaror mycket strikt med hänsyn till att råvarorna ska komma från naturen (ej råolja) som är snabbt återväxande och dessutom så lite processad som möjligt. Produkten ingår i ett kretslopp där den färdiga produkten kan återgå till naturen. Alla Auros produkter kan komposteras. Företaget är även koldioxidneutralt samt använder grön el och solcellspaneler.
  För mer information om Auros miljöpolicy, se deras årliga hållbarhetsrapport: http://www.auro.de/we_external_files/AURO-Environmental-Declaration-2014/auro-environmental-declaration-2014.html
  Har du fler frågor får du gärna kontakta mig på hedda.rabe@byggfabriken.com
  Med vänlig hälsning, Hedda – Byggfabriken & Auro Sverige.

 19. Hej, en passus som jag läste nyss: Auro innehåller ett medel som man misstänker ligger bakom en del av problemen med att bakterier blir resistenta mot vaccin. Detta medel används mycket i hemmet idag i hygien och städartiklar osv och är mera utbrett än man tidigare trott. Det utreds just nu faktiskt. Dessutom jag har kollat om färgen verkligen är ekologiskt men finner inga uppgifter om det. Kan ni vänligen konfirmera och hänvisa till något dokument etc.
  Bob

 20. Hej! Vi ska måla om väggar/tak, ca 32 m2, med auro ekologiska väggfärg. Underlaget är ”cover nyans” (en vit renoverings tapet med rätt så glatt yta), små små skarvar är ifyllda med bredspackling. Ska man grunda eller räknas det som att måla över tapeter? Vad tror ni om antal strykningar? Något mer vi bör tänka på?
  Mvh Louice

 21. Pingback: Auro + Sandberg - Tant Johanna - Tant Johanna

 22. Pingback: Inredningshjälpen: Byggfabriken + Sandberg Wallpaper

 23. Pingback: Byggfabriken och Sandberg | Ida Magntorn

 24. Pingback: Auro och Byggfabriken | Malin Persson

 25. Hej

  Jag har ett nybyggt sommarhus helt i limträ. Finns ingen isolering med andra ord och inget ytskickt inomhus bara limträt som är hyvlat. utomhus har vi målat med slamfärg svart, diffusionsöppen.
  Nu undrar jag om jag kan använda denna färg inomhus. Måste ju vara en diffusonsöppen färg där med.

  Stort tack
  Maria

  • Hej Maria!
   Nej, väggfärgen är inte lämplig för trä. Då är det bättre att använda t.ex Panelvitt 814, om det ska vara vitt – dock är den inte täckande utan mer laserande. Vill du att det ska täcka är linoljefärg ett bättre alternativ.

 26. Hej! Jag undrar om Auro-färgen går att använda till gammaldags stänkmålning, dvs torkar den såpass snabbt att den inte börjar rinna utan lämnar som små stänk?

 27. Hej. Vi har målat vår dotters rum med brytfärg ultramarin 330. Ommålningen gjordes före sommaren på tapeter målade med plastfärg. Vi upplever att det lossnar färg. Tar man i väggen får man blått färgpulver på sig. Är det vanligt? Det största bekymret för oss är att färgen fortsatt luktar och att luften i rummet är som tjockt av fint pulver. Vi vädrar konstant och har fönstret på glänt och dörren vidöppen. Tänker att orsaken till att det är så här delvis har med själva rummet att göra. Det är lite ”fuktigt” och aldrig i direkt solljus och dofter har alltid stannat kvar länge. Där hon sover är det en alkov där luften blir mer stillastående. Frågan är vad vi kan göra? Finns det något vi kan måla över så att det inte lossnar färgpigment från väggen, vilket vi upplever att det gör?

  • Hej Eva!
   Det låter lite komplicerat för er och som något vi gärna vill gå på djupet med att förstå vad orsaken till detta kan vara. Jag vidarebeordrar dina frågor till kollegorna på Auro som kan ge dig utförligare hjälp och råd. Det kommer svar till din mail!

 28. Hej,
  Skall måla en oisolerad timmerstuga invändigt.
  Timret är obehandlad med mycket kvistar
  För att timret ska kunna ”andas” vill vi ha en diffusionsöppen färg dessutom vill vi ha en matt avtorkningsbar yta
  Kommer kvistlack+ er naturliga väggfärg fungera?

  MVH
  /Bengt

  • Hej Bengt!
   Jag skulle välja linoljefärg istället. Vår väggfärg lämpar sig inte så bra för trä. Lackfärgen är inte heller helt optimalt eftersom den matta lackfärgen är inte så tålig om det är en yta som behöver torkas av ofta. Linoljefärgen är också diffusionsöppen och fungerar bra ihop med kvistlack och ger träet hjälp att inte torka ut genom att den är linoljebaserad.

 29. Hej,

  Finns färgkarta att beställa? Kan man annars få NCS-kod till de färger ni har? Vänligen, Moa

 30. Hejsan,

  jag skulle vilja måla om en barnvagga i rotting och vill ju då ha giftfri färg! Fungerar Auro eller vad ska jag använda??

  Med vänlig hälsning/ Johanna

  • Hej Johanna!
   Det blir jättebra att måla vaggan med Auros lackfärg. Den avger inga giftiga ämnen vare sig vid målning eller efteråt.

 31. Tusen tack för svar!

  Marianne

 32. Hej. Vi renoverar hemma och vill gärna använda så giftfri färg som möjligt och tycker också om färger som ger en livfull yta. Vi kommer ha nytt gipstak och gipsväggar som spacklas över fogarna samt lister och dörrar i furu. Jag funderar nu på Aurofärgen till tak och väggar samt linolja till trädetaljerna. Verkar detta som ett bra val eller skulle ni rekommendera något annat? har ni någon vit nyans av Aurofärgen som också finns som linoljefärg?

  • Hej Astrid!
   Det låter som ett mycket bra val! Våra Aurofärger och linoljefärger följs tyvärr inte åt helt kulörmässigt. Vill du ha precis samma nyans på väggar och snickerier rekommenderar jag dig att istället för linoljefärg välja AUROs lackfärg. Dessa finns att få brutna i samma kulörer som vår ekologiska väggfärg från AURO. Kulörerna hittar du om du klickar på den här länken: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/auroekologiskvaggfarg/kuloer/

 33. Hej! Jag hittade hit efter att ha googlat efter ekologisk giftfri färg. Jag vill måla träleksaker till mina barn. Ettåringen kommer suga och bita på dom som han gör med det mesta. Ska jag välja linoljefärg eller lackfärg? Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning, Marianne

  • Hej Marianne!
   När färgen har torkat kan du vara vara helt trygg, varken linoljefärg eller Auros lackfärg innehåller några plaster eller annat som avger några giftiga ämnen. Det utgör ingen risk för förgiftning varken om något barn suger på en med linoljefärg eller Auros lackfärg bemålad yta. Auro skriver speciellt i sitt säkerhetsdatablad att deras lackfärg är testad enligt DIN EN 71, Part 3 och fick resultatet ”Safe for Toys”. Färgerna doftar lite svagt just när du målar, men vill du vara riktigt försiktig så se till att vädra under och efter arbetet så minimerar du risken för allergisk reaktion. Så du kan lugnt måla med vilken som av dessa färger!

 34. Hej
  Jag undrar om auros väggfärg går att använda med en färgspruta? Om så är fallet kan vi behöva späda ut färgen. Späder vi isåfall färgen med vatten eller något annat lösningsmedel?

  • Hej Kristian!

   Färgen går även bra att sprutmålas.Behöver du späda ut den kan du göra det med vatten, max 10%.

 35. Hej! Är helt novis på det här med målning. Bor i en hyresrätt där väggarna är målade med en vit glansig färg, i vissa rum ovanpå tapeter. Jag vill ta bort den gamla målningen då den avger en stickande lukt och ersätta med ekologisk färg. Frågan är hur jag på ett skonsamt sätt tar bort gammal målarfärg och tapet?

  • Hej Eva! Tapet tar du lättast bort med en tapetångare. En sådan kan du köpa eller hyra på närmaste byggvaruhus. Då tar du lätt och skonsamt bort gammal tapet med vattenånga och en skrapa. Det kan bli lite kladdigt av det gamla limmet så täck golvet innan du börjar!

 36. Hej,

  Har Auro en speciell takfärg eller är det väggfärgen som gäller som takfärg med?

  • Hej Annika!

   Ja, precis väggfärgen passar bra både för tak och vägg!

 37. Hej! Går det fortsatt att köpa den sommargula färgen? Passar väggfärgerna att ha i ett kök? Går det att torka av sedan?

  • Hej Malin!
   Nej, den finns tyvärr inte kvar utan kommer att bytas ut mot ljusgul och varm gul. Dessa håller på att blandas och skapas recept för så de är i nuläget inte riktigt klara. De kommer att kunna brytas med vår avtorkningsbara färg så det kommer att gå utmärkt att måla med den i ett kök!

 38. Hej! Vi har en dotter på fem månader och har inte vågat måla om pga detta. Är er eko-färg ett alternativ som är ofarligt eller bör vi vänta tills hon är större? I så fall hur länge? Mvh/Siri

  • Hej Siri! Auros väggfärg är en helt giftfri naturhartsfärg. Hade jag varit som du hade jag glatt målat med den färgen. Färgen innehåller apelsinolja som doftar under själva målningen, den är också helt giftfri, men tycker du den doftar starkt kan du ha öppet fönster under målningen, detta är bara bra för färgen och hjälper den att inte torka för snabbt.

 39. Hej, Jag vill ha dörrar och snickerier i samma färgnyans som väggarna. Går det att måla snickerier och lister med Auro färg? Vänligen, Åsa

  • Hej Åsa!
   Auros lackfärger lämpar sig bra för målning på snickerier. Vi håller i nuläget på att ta fram recept för alla kulörerna av väggfärgen. Skicka ett mail till Hedda på huvudkontoret så kan hon hjälpa dig med leveranstid och eventuell beställning.

 40. Pingback: Vårlängtan - Creadomi

 41. Hej!

  Vi ska måla redan målade samt omålade golvlister/dörrfoder/fönsterpartier med Auro lackfärg för trä och metall. Hur går vi bäst till väga på för att få finast resultat? (Grundning/Antal lager för att få täckande färg/torktid/målartips etc.)

 42. Om jag har väggar målade med Auro väggfärg – kan det så finnas olika möjligheter – olika baser, som använts? Det var ca tio år sen å jag har ingen info kvar.

 43. Hej!

  Jag ska måla över en relativt ny tapet, som verkar fästa bra. Behöver jag gå tillväga som med putsad vägg och använda grundering först, eller gör jag likadant som om jag skulle måla över en redan målad vägg? Jag ska väl inte tvätta väggen med vatten och diskmedel först när det är en papperstapet?
  Lägg gärna in specifika råd för övermålning av tapet.

  • Hej Sandra,
   Tapeten går bra att måla över utan grundering. Är den relativt ny är den nog inte särskilt smutsig, annars är det bra att torka av tapeten lätt med diskmedelsvatten och trasa (inte för blött) så att man har ett helt rent underlag.

 44. hej

  Jag har satt upp nya gipsskivor där jag har spacklat skarvar och skruvar samt använt glasfiberväv. Funkar detta som underlag för auro väggfärg? Jag tänker då på att spacklet får en annorlunda ytan än pappen på gipsskivan. Men det kanske går bra oavsett om man ändå grundar innan?

  tacksam för snabbt svar

  mvh
  Dan

  • Hej Dan! Resultatet blir som med vanlig plastfärg; ytan kommer att bli annorlunda på den släta gipsskivan gentemot de spacklade skarvarna. Vill du ha en helt jämn yta behöver du lägga en tunn bredspackling med efterföljande slipning för att jämna ut underlaget.

 45. Hejsan! Finns det någon återförsäljare i Finland som säljer färgen?

 46. Pingback: Redaktionens önskelistor – Elisabet | Residence

 47. Hejsan!

  Kan man beställa någon färgkarta? Eller är det provburkarna som gäller? Tack på förhand!

 48. Jag undrar om auro färgen är övermålningsbar om man i framtiden vill måla om med annan sorts färg? Limfägen är ju t.ex. inte övermålningsbar. Vi sätter gipsrosett i taket, går det att måla med auro på den och kommer den att suga mycket färg?

  Vad finns det för andra giftfria färgalterntiv till väggar som spacklats? Vilket spackel är att föredra under auro väggfärg?

 49. Hej. Vi misstänker att vi fått s.k. ”heksesot” på våra väggar och tak i rum som vi målat efter att i många år haft tapeter. Undviker man detta fenomen om man målar med Auro och behöver man behandla de redan målade väggarna innan (de är målade med Jotun Lady)
  Mvh Eva

  • Hej!
   Heksesot hade jag inte hört talas om! Tydligen är det ett kemiskt problem kombinerat med dålig ventilation.
   Jag föreslår jag att du kontaktar färgtillverkaren Auro med din fråga, de brukar ge bra råd: http://www.auro.se/kontakt.htm

 50. Hej

  Vilken ncs-kod har gråpäron? Det finns ncs-koder i katalogen på era andra kulörer men kunde inte hitta gråpäron. Tack!

  • Hej!
   Våra väggfärger har inte ncs-koder, då de bygger på äldre tiders färgskalor. Koderna i katalogen är på linoljefärg, där vår tillverkare har översatt sina linoljefärger till ncs-koder. Detta går inte att göra med väggfärgerna.

 51. Hej!
  Jag vill måla en putsad innervägg med auro väggfärg. Putsen (lär vara kalk då huset är hundra år) är gulfläckig (det har suttit flera lager tapet över den) och jag har skrubbat lite med skurborste men det går inte bort. Det kan vara gammalt lim och så. Nu undrar jag om jag kan måla med auro utan att vara orolig att dessa fläckar liksom kryper igenom sen? Färgen ska ju släppa igenom fukt med mera så det gäller kanske även den här typen av missfärgningar undrar jag?
  Med vänlig hälsning,
  Åsa

  • Hej Åsa,
   Ja, fläckarna kommer att blöda igenom färgen, det gäller de flesta färger.
   Antingen får du hitta ett sätt att få bort fläckarna helt, eller försöka ”spärra” bort dem genom att måla över fläckarna med shellac. Osäker på hur shellacken fäster på just din puts dock. Prova på en liten bit och måla över med en provburk färg t.ex.

 52. Hej Linn,
  Hur du målar med linoljefärg kan du läsa här:
  http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/mala-med-linoljefarg/

 53. Tack för svar! Har ni också grundfärg i denna serie, eller behövs inte det om jag ska måla på obehandlat trä (pärlspont)?

 54. Hej!
  Är det endast dessa kulörer som finns eller kan man få i valfri NCS-kulör?

  • Monika,
   Det är dessa kulörer som gäller, ej NCS. Vi kommer att utveckla färgskalan efterhand.

 55. Går det att måla källarväggar? Vi har putsat källarväggarna med KC-puts och funderar nu på om vi ska använda KC-färg eller om AURO är ett alternativ?

  • Hej Susanne,
   På källarväggarna putsade med KC-puts bör du använda KC-färg.

 56. Hej! Hur målar man om det är obehandlat trä?Och hur gör man med kvistar som man inte vill lyser igenom efter ett tag?

  • Hej Linn,
   Detta är en väggfärg. Ska du måla på trä använder du en linoljefärg eller ekologisk lackfärg spärrar kvistarna med kvistlack innan målning.

 57. Pingback: I målartagen. | Volang

 58. Hej!
  Kan jag måla på tapet?

  Hälsningar
  Ann-Catrin

  • Hej Ann-Catrin,
   Ja, det går bra att måla med tapet, men precis som med ”vanlig” väggfärg måste man se till att tapeten sitter ordetligt så att den inte bubblar sig när man målar.
   Om du är osäker, provmåla en yta. Bubblar det sig måste tapeten tyvärr skrapas ner, det gäller vilken väggfärg du än väljer, då det är vidhäftningen mellan tapet och vägg som är för dålig.

 59. Pingback: Byggfabrikens färgskala för naturlig väggfärg - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen