Dec
16

God jul från Byggfabriken 2014

kl 14:23 | Av: Matilda | Kategorier: Byggfabriken


julbildDet börjar så smått lacka mot jul så vi vill gärna ta tillfället i akt och redan nu önska er alla en riktigt fröjdefull jul!

Vi ser tillbaka på ett väldigt händelserikt år med öppning av vår tredje butik, denna gång i Vasastan i Stockholm.

Under 2015 ser vi fram emot att vi äntligen ska öppna butik i Göteborg och få möta alla kunder, nya som gamla trogna, som hittills fått nöja sig med att handla av oss på distans via webben.

Tack till världens bästa kunder och ett fantastiskt 2014! Vi ses nästa år!

Om det fortfarande fattas något för att göra julen komplett kanske du hittar det i vårt julsortiment ->>

Trots sin korta historia har Bauhausskolans tankar och formspråk starkt präglat vår designhistoria. Den modernistiska stilen har sin givna plats i vår kultur och gör att vi ständigt återkommer till dess enkla, avskalade linjer, fokus på grundformer, grundfärger och rena material. De möbler, mönster och konstverk som skapades inom Bauhaus inspirerar än idag.  Det kan vara svårt att tänka sig hur en i sammanhanget så liten skola kunde ha en sådan stor inverkan på designhistorien och kunde sticka i ögonen på dåtidens makthavare. Utan Bauhaus hade dagens design och designutbildningar sett väldigt annorlunda ut.


Bauhaus historia börjar med att arkitekten Walter Gropius 1919 grundar designskolan i Weimar. Under sin korta historia hinner skolan byta både rektor och geografisk plats två gånger. Under de 14 åren rör man sig allt närmare en formgivning som passar en modern maskintillverkning och dagens industridesign. Skolan präglas under sin tid mer och mer av en social och politisk medvetenhet.
1933 stängs skolan av nazisterna. De flesta av Bauhaus lärare emigrerade utomlands, vilket bidrog till att Bauhausrörelsens ideologi och estetik snabbt spreds i övriga världen och inte minst till USA.
Lampa Wagenfeldt
Wagenfeldtlampan i ett av sina originalutföranden med rund kupa av opalglas, en smal glascylinder som fot och en rund, tjock glasskiva som underlag.

Wilhelm Wagenfeldt kom till Bauhausskolan som 24-åring och formgav Bauhauslampan, som den även kallas, år 1924.  Den har kommit att bli en av Bauhausrörelsens största ikoner och kännetecknar modernismen. Eftersom den konstruerades av delar som skulle passa för serieproduktion, har den kommit att bli en symbol även för modern design i stort där formen följer funktionen.

 

Vi är stolta och glada för att ha denna ikon bland våra produkter! Alla lampor är numrerade undertill och bär Bauhausloggan. För att veta att du har en äkta vara, titta efter dessa märken!

Wagenfeldtmärke

Nov
10

Hemma hos – funkisdrömmar i Malmö

kl 15:20 | Av: Matilda | Kategorier: Inredning, Inspiration


Trots en del hårdhänta renoveringar i många av de andra lägenheterna i huset under 90-talet har denna funkistvåa i Malmö från 1937 fått behålla de flesta av sina originaldetaljer i form av dörrar, dörrfoder och snickerier. Originalbeslag som dörrtrycken, fönstervred, garderobslås och toalettvred finns också bevarade. De beslag som inte fanns kvar ersattes lätt av nya i originalstil från Byggfabriken. Vi fick möjlighet att hälsa på i detta personliga och kreativa hem en solig höstdag när ljuset strålade in genom fönsterna från tre väderstreck.

Taket i hallen målades i en grågrön kulör och fick en rad seriekopplade vita fotlamphållare med vit, tvinnad textilkabel längs hela halltaket. För att dölja uttag och stickpropp i mitten av taket sitter en takkopp  i gummi.

badrumsskåpMedicinskåpet av trä med glasruta i 20-talsstil är målat med linoljefärg i bensvart kulör och har en förnicklad knopp.


De flesta av möblerna i hemmet är köpta på loppisar och har renoverats och fått lite ny färg, enstaka designklassiker tittar även fram på sina ställen. Även många av lamporna är loppisfynd som utrustats med nya textilkablar. De gamla undergolven i gran togs fram och målades vita med linoljefärg som gör att de slits vackert med tiden utan att färgen flagnar.

vardagsrumAlla strömbrytare har bytts ut till svarta i bakelit som bättre passar till originalstilen för lägenheten. Alla dörrar och snickerier är också målade med linoljefärg. På dörren till toaletten sitter en namnskylt med svart pannå och visar vägen. Stolarna med fällbara säten var på väg att slängas när en kyrka i området skulle renoveras, men här passar de bra att sitta på i hallen när man vill knyta skorna.

garderob
Garderoben är målad med linoljefärg i kulören pärlgrå och har fått knopparna Ribershus i mellanstorleken. På väggen skymtar från även en ventilkätting med tyngd från ventilen.fönsterFönsterna har behållits i original. På utsidan har de dock förstärkts med ett tredje glas, men på insidan finns de gamla bågarna och fönstervreden kvar. Den lilla fönsterhållaren som kikar fram bakom gungstolen är ett nytillskott i originalstil.
lampa frankfurtKonsten på väggen har ägaren av lägenheten fått, köpt och bytt till sig av vänner och bekanta. Från skåpet kikar bordslampan Frankfurt fram.vardagsrum
KökI köket hänger taklampan Köln i svart ovanför matbordet.

kökDen gamla kirurgvagnen får numera fungera som serveringsvagn och är även den ett fynd från en av den gångna sommarens loppisar.

Nov
03

Handtag och knoppar – kökets blickfång

kl 15:58 | Av: Matilda | Kategorier: Beslag, Kök


Härligt funkiskök från Byggfabriken med kvadratiskt kakel i Brilliant white med mörkgrå fog och fina, knoppar i förnicklad mässing med underläggsbricka.

 

Vare sig om du håller på att avsluta en köksrenovering, bygger nytt, eller bara vill byta ut köksbeslagen är alternativen många. Välj mellan knoppar eller handtag eller en kombination av de båda där du sätter knoppar på luckorna och handtag på lådorna, i mässing, porslin eller förnicklad mässing. Med beslagen kan du förstärka eller tona ner originalstilen i köket, i sekelskifte, 20-tal eller funkisstil, eller skapa nytt. Säkert är i alla fall att beslagen blir pricken över i:et i köket!

Skålhandtagen finns i tre storlekar och i både mässing och förnicklad mässing. Här syns mellanstorleken i förnicklat utförande i ett kök i tjugotalsstil där luckorna och lådorna ligger i liv med stommen. På luckorna sitter förnicklade vred. Som stänkskydd sitter vita, rektangulära kakelplattor i halftile med ljusgrå fog, satta i tegelförband.

Draghandtagen finns i tre storlekar och i både mässing och förnicklad mässing. Här syns alldeles nymonterade draghandtag och glänsande mässingshandtag i den minsta storleken. Alla våra mässingsbeslag är obehandlade vilket betyder att de kommer att oxidera med tiden och bli brunare i färgen med mattare yta, allt enligt originalstil. Det kan variera hur lång tid oxideringen tar, i ett kök kan det gå snabbt i förhållande till andra rum, eftersom man tar mycket i beslagen och ju mer man använder dem desto snabbare får de den fina oxiderade färgen!

 

Okt
20

Detaljer för badrummet

kl 12:55 | Av: Matilda | Kategorier: Bad & WC, Kakel och klinker


Beslag, av olika slag som toalettpappershållare, knoppar och krokar, med skåp och speglar, skapar tillsammans helheten i badrummet och ger det karaktär. Som allra finast blir det när man precis lyckas pricka in originalstil kombinerat med den egna smaken!

Fundera kring vilka behov som finns i badrummet i form av förvaring och möjligheter att hänga upp handdukar och badrockar.

Förvaring av extra handdukar. Kul och kreativt användande av hatthylla. Vår hatthylla Funkis  eller Deco skulle passa bra för ändamålet!

Funkis i lite modern industritappning. Field Tile i Brilliant white med cementgrå fog. Badrumsskåp i vitlackerad plåt med spegeldörr som på ett enkelt sätt gömmer undan flaskor och burkar. I spegeln skymtas en högspolande wc.

KällalyktaBadrumslampa

Finns det tillräcklig belysning men som inte bländar nyvakna ögon? Källarlyktan finns både som rak och vinklad. Badrumslampa Blomberg finns både i förnicklat och som här i obehandlad mässing.

Badrum med mässingsdetaljerI badrummet går oxideringen hos mässing lite snabbare än i andra rum som syns tydligt på duschblandaren i detta badrum. I vårt sortiment hittar du duschblandare i originalstil. De finns att beställa i både obehandlad mässing och kromade.

Variationsmöjligheterna är många när det gäller kakel, vare sig du väljer att hålla det enkelt vitt eller vågar dig på att gå loss med mönster och färg. Våra kakelplattor är glaserade i flera lager med för riktigt djupa kulörer med en högblank yta. När du bestämt dig huruvida det blir vitt eller någon av våra 19 andra kulörer, om du tänker sätta kvadratiska field tile eller rektangulära half tile, kan du även välja att kombinera med socklar och profilerade lister. De flesta plattor och lister finns i alla kulörer.

Eller så väljer du att hålla det enkelt och rent med kakel i Brilliant White.  För att få ett snyggt och enkelt avslut har vi avslutningsplattor med rundad kant både för field tile och half tile.

Vitkaklat badrum halftile copyOm du väljer att halvkakla badrummet kan en list som markerar gränsen mellan kakel och vägg bli riktigt fin!

Kakel kan sättas på flera sätt men de vanligaste varianterna historiskt är i tegelförband eller som syns här med raka fogar.

När du har valt vilket kakel du vill sätta kommer du till valet av fog. Vi rekommenderar gärna en mörkare, traditionell, fog som cementgrå, i alla fall om du har tänkt kakla vitt. Fogen förr var cement/kalkbaserad och hade därför kulören mellangrå/cementgrå. Det blir ju också så rackarns snyggt mot det vita!

Fundera över vad du vill framhäva i kombinationen med kaklet och fogen: En mörk fog mot en ljus platta ger ett grafiskt intryck där mönstret träder fram tydligt. Med en ljus fog och ljus platta blir effekten den motsatta, d.v.s. en jämnare yta med svaga kontraster.  Har du valt en kulör på kaklet kan det vara idé att tänka lite kring vad som tar fram kulören bäst, en mörk eller ljus fog. Bra att tänka på är att ljusgrå fog upplevs vit mot mörka plattor, och svagt grå mot ljusa plattor. Lägg alltid en så smal fog som möjligt, då får du ett enhetligt resultat i linje med originalstilen. Du hittar våra olika kulörer av fog här

Vill du följa husets originalstil och är intresserad av att läsa mer kan du göra det i avsnittet om stilhistoria för badrum på renoveringshjälpen.

 

Bor du i en gammal fastighet vill du kanske återskapa samma stil i ditt badrum?! Klassiska badrumsdetaljer, inredningar och tidlösa material i bra kvalitet gör att ditt badrum håller stilen betydligt längre än trenden just nu. I Renoveringhjälpen kan du läsa om klassiska badrumsstilar från sekelskiftet, nittonhundratjugotal och funkis. Och här kommer ytterligare badrumsinspiration med stil. Fler bilder med Byggfabrikens produkter hittar du i vår renoveringhjälp, bland inspirationsbilderna! Nedan inspirationsbilder från bl.a. Pinterest.


Fönster i vitkaklat badrum
Badrum
Klassiskt vita field tile satt i tegelförband. I fönstret sitter kakel med rundat avslut, en nyhet i vårt sortiment som du hittar här>>.
Eller varför inte kakla i härligt grönt halftile?
vitkaklat badrum med field tilesvartaceton
Svart hexagon minner om tjugotal, men ger samtidigt ett modernt intryck. Tegelsättningen av field tile brilliant white är även den typiskt 20-tal, men mer populärt än någonsin.
Klinkergolv york
Klinkermönster York, Victorian floor tiles.

funkis_tjugotal
Funkisens svartvita golv och raka fogar är återskapat i detta vackra funkisbadrum.

Karlskrona lampfabrikVi har varit på besök hos en av våra leverantörer; Karlskorna Lampfabrik! Lampfabriken är ett riktigt familjeföretag som grundades 1884, och fortfarande gör de vackraste lampor under ledning av senaste generationen, barnbarnsbarn till grundaren!

Och det är en riktig lampverkstad man kommer in i! Ett fåtal modernare maskiner samsas med stansmaskiner, trycksvarvar och fräsar i välpolerat svärtat gjutjärn. Grundmaterialet är mässing, men även koppar och andra metaller förekommer. Här tillverkar man alla sina lampor, från klassiska fotogenlampor till golv- vägg och taklampor i originalstil. Och man gör det med kvalitetstänket med från början till slut. Lamporna tillverkas till stor del för hand och med mekaniska maskiner, och kontrolleras noga innan godkännande. En lampa härifrån kan gå i arv i generationer. Vi glädjs åt Karlskrona lampfabriks sköna verkstadsmiljöer och är stolta över att ha deras produkter i vårt sortiment!

karlskrona_borr karlskrona_mässing karlskrona_skivbord karlskrona_stans karlskrona_takkopparkarlskrona_montering karlskrona_teamwork  karlskrona_vagkarlskrona_bengt
Byggfabrikens Bengt är nyfiken på blästningsrummet.
karlskrona_trippel
…och den här ligger på Byggfabrikens önskelista! En gammal Karlskronamodell som ännu inte finns i nytillverkning.

 

Sep
05

Hej Göteborg!

kl 10:40 | Av: Matilda | Kategorier: Nyheter


Tack för ert tålamod kära göteborgare! Vi har nu glädjen att meddela att vi kommer att öppna en butik även i Göteborg!

Butiken kommer att ligga på Olivedalsgatan 19 i hjärtat av Linnéstaden. Med sitt rika utbud av mysiga caféer, restauranger, butiker, blandat med stiliga sekelskiftesmiljöer och storstadsatmosfär tycker vi att Byggfabrikens göteborgsbutik kommer att göra sig riktigt bra i Linnéstaden.
Även närheten till Järntorget gör att det blir lätt att ta sig dit för er som inte bor i centrum.

Butiken öppnar våren 2015. Vi ses!

Köksbeslag från ByggfabrikenPå bilden ser du ett urval av våra köksbeslag i originalstil från 1800-tal till funkis!

Vi har tittat runt på alla de fantastiska bilder ni lägger upp på Instagram #byggfabriken. Några av er måste bara få en extra eloge för er passion och det fina jobb ni lägger ner och delar med er av, för inspiration till andra. Här kommer några favoriter!

namnskylt med svart pannå

Först i raden kommer namnskylten med svart pannå med platsbokstäver från Knaadablogg

gloucester

Ett härligt nylagt golv med klinkerplattan Gloucester från Lyckliga_Lotta.

klinker

Våga kombinera ihop egna mönster och färgställningar med hjälp av alla olika former och kulörer som finns av våra Victorian floortiles, bara fantasin sätter gränser. Bilden och även nästa i raden hör hemma på Dicransarafians Instagram.

metro och york

Ett klockrent möte mellan väggen med Metrokakel, i brilliant white satt i halvförband, och golv med vårt klinkermönster York med frisen Kingsley med hjälp av en sockel, även den i kulören brilliant white.

Lådhandtag

En maffig närbild på ett nymonterat lådhandtag från Ebbasigmar.

Övedsgrön

Nymålade utebord med linoljefärg i kulören Övedsgrön är lånad från Teochkaka.

 

Nästa sida »