Vi har tittat runt på alla de fantastiska bilder ni lägger upp på Instagram #byggfabriken. Några av er måste bara få en extra eloge för er passion och det fina jobb ni lägger ner och delar med er av, för inspiration till andra. Här kommer några favoriter!

namnskylt med svart pannå

Först i raden kommer namnskylten med svart pannå med platsbokstäver från Knaadablogg

gloucester

Ett härligt nylagt golv med klinkerplattan Gloucester från Lyckliga_Lotta.

klinker

Våga kombinera ihop egna mönster och färgställningar med hjälp av alla olika former och kulörer som finns av våra Victorian floortiles, bara fantasin sätter gränser. Bilden och även nästa i raden hör hemma på Dicransarafians Instagram.

metro och york

Ett klockrent möte mellan väggen med Metrokakel, i brilliant white satt i halvförband, och golv med vårt klinkermönster York med frisen Kingsley med hjälp av en sockel, även den i kulören brilliant white.

Lådhandtag

En maffig närbild på ett nymonterat lådhandtag från Ebbasigmar.

Övedsgrön

Nymålade utebord med linoljefärg i kulören Övedsgrön är lånad från Teochkaka.

 

teokaka_01 teokaka_02 teokaka_03 teokaka_04  teokaka_06 teokaka_07 teokaka_08teokaka_05
Mitt i centrala Malmö ligger malmös mysigaste café: Te och Kaka! In på gården på Stora Nygatan 36 hittar man cafét och den härliga uteserveringen på en solig innergård i lä. Caféföreståndarinnan Anna bakar kakor, fixar lunch, serverar fika och afternoon tea med glatt humör och stämningen är skönt avslappnad!

Den lilla cafebyggnaden är en gammal gårdsbyggnad som renoverades för några år sedan, och den räddade caféinredningen från den ledlagda malmöklassikern “Café Väster” har fått ny plats här. I badrummet passar kakel och klinkers och en högspolande toalett från Byggfabriken perfekt in stilen.
Väl värt ett besök, öppet Tisdag-Söndag. Läs mer på teochkaka.se

Apr
03

En knoppvägg i hallen!

kl 14:55 | Av: Josefin | Kategorier: Beslag, Inredning, Inspiration


Lite inspiration! Gör en knoppvägg för kläder väskor och småsaker. Här har vi målat väggarna i två olika färgvarianter av vår egen färgskala för ekologisk väggfärg – med en twist! Vi har nämligen målat varje vägg i två olika kulörer och tonat dem uppifrån och ner, lite på sniskan.

På den översta bilden är väggen är målad med sommargul som övergår i pastellgul. På den undre bilden är det puderrosa som övergår i pastellrosa. Lite klurigt var det att få till övergången mjukt, vi spädde färgen med lite vatten och använde en svamp för att få till toningen.

På väggen har vi satt stora förnicklade knoppar som är stora nog att hänga både jackor och väskor på. De här knopparna är 40mm i diameter i gjuten och svarvad förnicklad mässing och finns i ett prisvärt fempack! I fempacket medföljer även stift för uppsättning på vägg. Bara att borra och plugga med det som behövs för ditt väggmaterial, och skruva upp krokarna!

Ett nytt golvmönster har vi också! Mönstret heter “Weimar”, ett klassiskt tjugotalstalsmönster som bl.a. återfinns i trapphallen på Bauhausskolan i Weimar. Bahausskolan var en berömd skola för konsthantverk, formgivning och arkitektur i tyskland mellan 1919-1933. Walter Gropius startade skolan 1919 i Weimar, därför har vi döpt mönstret till just Weimar!

Och så namnskylten med svart pannå! Pigga upp dig själv med ett glatt meddelande i denna klassiker!

Förra veckan lanserade vi Byggfabrikens egen färgskala för naturlig och giftfri väggfärg. Det är alltså en vattenlöslig väggfärg helt utan plaster, petrokemi eller syntetiska ämnen!
Att kunna välja bort gifterna och plasterna när man renoverar hemma tycker vi är en självklarhet. Massiva trägolv oljade med naturliga oljor, klinkergolv i genomgjuten lera eller en naturlig linoleum på golvet är vad vi rekommenderar. På väggarna och kan du alltså välja helt naturlig vägg- och takfärg som inte avger några plaster eller kemikalier med tiden! Lister och snickerier målas bäst med linoljefärg eller ekologisk lackfärg.

Här är några färgsättningexempel från vår egen färgskala som vi “fuskmålat” en fin gammal sekelskifteslägenhet med. Originalbilden har vi lånat av Bolaget.

Observera att färgerna inte återges exakt på exempelbilderna. För att vara säker på att kulören passar dig, måla först ett prov med våra provburkar.

Nu finns det inte längre någon anledning att inte använda naturlig väggfärg i stället för plast när du målar hemma! Slipp plasten, petrokemin och de syntetiska tillsatserna och satsa på ett giftfritt hem ända upp på väggarna och taket! Nu har vi tagit fram Byggfabrikens egen färgskala med färgtoner som passar allt från förrförra sekelskiftets dunklare rumskänsla, till funkisens milda färgfilosofi. Det är 20 underbara kulörer (inkl. obruten vit) i milda till medelmörka färger och med en liten dov ton som behövs för att väggarna ska kunna målas i en tydlig färg utan att bli skrikiga.

Vi gick noga igenom gamla tiders färgskalor, tittade på tapeter från innan sekelskiftet fram till senfunkisen, och kom till slut fram till denna fina färgskala. Och nästan det bästa av allt: du kan köpa 125 ml provburkar av varje kulör i våra butiker eller i webbutiken för 45 kr/st så att du prova kulören på riktigt innan du bestämmer dig. Provburken räcker till nästan en hel kvadratmeter, så när du velar mellan två kulörer är det bara att prova dig fram! Väggfärgen ska man ju trots allt leva med ett tag.

Hur du målar med färgen läser du i Renoveringhjälpen.

Här är hela färgskalan:

Dec
17

God Jul 2013!

kl 14:01 | Av: Josefin | Kategorier: Byggfabriken


Så var det jul igen, och vi önskar er den allra finaste jul, hur ni än väljer att fira den!

För oss på Byggfabriken har det varit ett roligt och händelsrikt år. Vi har blivit ytterligare några medarbetare, i såväl stockholmsbutiken som malmöbutiken och på vårt huvudkontor och webbutik i Malmö. Och så håller vi på för fullt att bygga färdigt vår nya butik i Vasastan i Stockholm! I slutet på januari hoppas vi på att kunna slå upp portarna! Ni som har närmre till Byggfabrikens butik på Söder, oroa er inte, den butiken kommer också att finnas kvar!

2013 har också varit året då vi märkt ett mer tydligt intresse för modern byggnadsvård. Det verkar som att vi blir fler som förstår att byggnadsvård handlar om kvalitet, om kulturhistoriska detaljer och väl beprövade material såväl i stadslägenheten som den fristående villan. Allt fler blir intresserade av det långsiktiga och genuina! Är vi på väg att lämna slit-och-slänget och de snabba, kortlivade lösningarna bakom oss? En kan ju bara hoppas ;)

Vi kommer börja året 2014 med flera trevliga nyheter i sortimentet. Ja, det ska nästa blogginlägg handla om!

God Jul och Gott Nytt År, önskar alla vi på Byggfabriken!

(På bilden: Julfris med juldansande barn och pappersrad pepparkaksbock från vårt julsortiment.)

 

Subway half tile

Halvformatskakel i gammal stil har blivit riktigt populärt, och det är inte så konstigt. Det klassiska ca 7,5 x 15 cm vita kaklet ger en riktigt gedigen gammaldags känsla som lyfter vilket kök, badrum eller mejeri som helst. Ska man återskapa originalstilen i ett kök eller badrum kan Subway- eller Metrokakel vara helt rätt.

Men det finns två olika sorter; Subway half tiles och Metro half tiles. Vad är skillnaden, och hur ska man veta vilken som är vilken? Jo, det hela är ganska enkelt;

Metro half tile

Metro Half Tile är en half tile (ca 7,5 x 15 cm inkl. fog) med fasade kanter, och den kallas Metro just för att man hittar den i tunnelbanan i Paris; Le Metro. Det är alltså en fransk-inspirerad stil man får om man väljer metrokaklet. Förr användes Metro Half Tile till de lite finare platserna, t.ex ett tvättrum som användes av finfolket, eller ett finare lantkök. Till statskök i större våningar, där personalen huserade, var det enklare kakel som gällde; fyrkantigt Field Tile, eller slätt Subway Half Tile (Läs mer nedan).

Väljer du Metro tiles är det några extra saker du bör tänka på på grund av plattans fasade kanter: Undvik urtag för t.ex el i kaklet. Fasningarna gör det svårt att få urtagen att se bra ut; det blir glipor vid fasningen. Ska du sätta eluttag eller strömbrytare, välj utanpåliggande varianter. Det kan också vara lite knepigt med inre och yttre hörn på grund av fasningen. Ska det bli riktigt bra ska kakelplattorna geras i hörnen. Det finns dock en avslutningsplatta som gör det lätt att få fina avslutningar i sidled.

Subway half

Den andra, och i Sverige vanligare, varianten av halvformatskakel är Subway Half Tile. Subway half tile är ett halvformatskakel i samma format (ca 7,5×15 cm inkl. fog) som är helt slätt, utan fas. Detta kakel heter Subway Half Tile just för att det är det typiska kakel man hittar i New Yorks subway eller Londons underground. I Sverige importerade vi mycket byggnadsmaterial från England och Tyskland i gamla tider, därför är det den engelsk/tysk-europeiska stilen som bäst stämmer överens med vår byggnadskultur.

Subway Half Tile hittas typiskt i gamla mejerier, i kök och badrum och i andra hygienutrymmen och lokaler. Ofta satte man half tile ca 2/3 upp på väggen och avslutade med en rundad avslutningsplatta, som också finns i vårt sortiment. Den övre tredjedelen av väggen målades eller tapetserades.

Både Metro Half Tile Och Subway Half Tile sätts i tegelförband. (se hur du sätter kakel i tegelförband här) Vårt kakel, både Metro och Subway, tillverkas i England. Kaklet tillverkas i en omsorgsfull process där varje platta glaseras i flera lager för att få den exeptionella glans och lyster som gamla tiders kakel hade. Ytan är dock helt slät. En stor fördel med vårt kakel är också att kanterna på kaklet är gjorda som så att plattorna kan sättas kant i kant, och ger då en perfekt ca 1 mm fog. Inga kakelkryss eller kakelsnören behövs alltså! Lätt som en plätt!

Förutom de vita och cremefärgade Subway Half Tile-plattorna finns Subway Half Tile i alla kulörer i vårt sortiment! Prova t.ex att sätta en bård av en rad plattor en avikande färg. Eller inspireras av tunnelbanornas vackra kakelsättning!

cementklinker röd/sand

”I huset vid Norra Vallgatan i Malmö finnes ett stort källarfönster, som minnesgoda vägvisare utpeka och säga – Här var det som Berg började gjuta sina plattor”. Texten finns att läsa i en minnesskrift över Skånska Cementgjuteriets första femtio år, 1887-1937.

Året var 1880 då experimenten började på Norra Vallgatan, syftet var att visa på olika användningsområden för det moderna byggnadsmaterialet Portlandscement som Skånska Cement tillverkade sedan 1872. Till en början var det enklare terazzoplattor som man tillverkade men siktet ställdes snart in på mönstergjuten klinker.

Eddystone lighthouse

Modern cement har sitt ursprung i Engelska kanalen, närmare bestämt i Eddystone Lighthouse som byggdes 1756-59. Den engelske ingenjören John Smeaton fick uppdraget att konstruera och uppföra en fyr, den tredje i ordningen, på den hårt utsatta platsen Eddystone i Engelska kanalen. Smeaton lät utforma fyren efter stammen på en ek vilket gav fyren en stabilitet som de gamla fyrarna inte hade. Fyren byggdes av granitblock formade så att de, i ett sinkat mönster, låste varandra horisontellt och de säkrades sedan med vertikala marmorpluggar.

Mycket nytänkande men det som fick en än mer genomgripande betydelse var att han använde ett nytt murbruk till fyren som framställdes av kalksten från grevskapet Glamorgan. Murbruket var hårt och motståndskraftigt mot vatten men framför allt brände det snabbt vilket gjorde att man kunde mura under den tolvtimmarsperiod tidvattnet medgav. Hemligheten med murbruket var att kalken från Glamorgan innehöll kiselsand och lera vilket gav den rätt egenskaper; kalken var hydraulisk.

Under tidigt 1800-tal experimenterandes det sedan ivrigt för att på konstgjord väg framställa ett billigare hydrauliskt murbruk av kalk och lera. Behovet av ett snabbhärdande och hårt bruk var stort i den framväxande moderna världen, inte minst för konstruktioner vid vatten, som t.ex. hamnar och broar. 1824 lyckades Joseph Aspdin med sina experiment och tog patent på Portlandscement. Namnet hämtades från Portland i England där det bröts en kalksten vars färg påminde om den nya cementen.

Metoden för att framställa cement utvecklades ytterligare under 1800-talet och i Sverige var Skånska Cement först på banan då de 1872 påbörjade tillverkning av Portlandscement med lera från Lomma och kalk från Limhamn.

Disponent Berg, det var Skånska Cements starke man under bolagets första verksamhetsår. Berg insåg snart att bolagets framtid låg i att producera byggnadselement av den cement man framställde, därför startades Skånska Cementgjuteriet 1887 som en avläggare till Skånska Cement. Att Fredrik Berg satte stora avtryck inom företaget förstår man när man läser följande rader i jubileumsskriften: ”Det vilar något legendariskt över Bergs person, något av trollmakt, han spred omkring sig. När man möter de gamle, de som arbetat med honom och under honom, märker man ännu spåren av denna makt. Ber man dem berätta något om Berg, känner man, att man vidrört ett heligt ämne. Det växer fram för ens syn en storstilad gestalt, en kraftfull man med ett rent och rikt hjärta”.

Vid Bergs sida fanns den något mer hårdföre Henrik Holmberg, löjtnant vid väg- och vattenbyggnadskåren och senare kapten. Om Holmberg sades det ”Kapten Holmberg var en bra karl, och till honom kunde man säga vad man ville. Men man fick också hålla till godo, när han slog näven i bordet, så att bläckhornet gick”.

År 1887 sändes Holmberg till Berlin för att sammanträffa med firman Albrecht som beskrivs som uppfinnare av den mönstergjutna Viktoriaplattan vilken hade fått stor spridning i Tyskland. Albrecht var dock inte redo att släppa sin fabrikshemlighet, ens till Holmberg, förrän 1890 då Skånska Cementgjuteriet köpte rättigheterna för tillverkning samt en hydraulpress. Man byggde en ny fabrik för cementgjuteriet på Studentgatan i Malmö och påbörjade tillverkningen av de cementgjutna plattorna. Första beställningen 1891 effektuerades samma år till Piteå Hospital.

Cementgjuteriets cementklinker blev sedan mycket populära och förekommer i entréer och trappavsatser, i butikslokaler och inte minst i kyrkor från tidigt 1900-tal. Vanligaste färgställningen var svart och vitt i enkla klassiska mönster. En bra stund efter viktoriaplattornas tid bytte Skånska Cementgjuteriet namn till Skanska, och klinkergjutningen är sedan länge ett minne blott.

blå mönstrade cementklinkers

Byggfabrikens cementklinkers tillverkas idag enligt samma metod som förr, med mönstergjutning i klassiska mönster. Plattan består av en 16-17 mm tjock cementbas, och en ca 3-4 mm tjock mönstergjutning av cement, marmorkross och pigment. Mönstret är genomgående i den tjocka slitytan, som tar flera hundra år att slita ner.

Cementplattan har en levande yta. Den bör impregneras och underhållas för att med åren få precis den härliga yta som man fortfarande kan se på de platser originalklinkers från svunna tider fortfarande ligger kvar; butikslokaler, hallar, trapphus, tågstationer och skolor.

I badrum, på grund av plattornas tjocklek och ytans känslighet för kalkhaltigt vatten, rekommenderar vi i stället klassikern “Victorian Floor Tiles“, genomfärgade ca 9 mm tjocka klinkers som finns i en mängd färger och former för mönsterläggning.

Du hittar vårt sortiment av cementklinkers här>>

Läs i Renoveringhjälpen om hur du lägger och underhåller cementklinkers>>

 

Äkta linsåpaLinsåpa är en riktig mirakelprodukt, det brukar vi alltid framhålla. Men varför? Och varför envisas vi med att man måste använda linsåpa på sina golv t.ex, vid behandling och rengöring? Går det inte lika bra med vanlig grön- eller gulsåpa. Svaret är NEJ! Linsåpa och vanlig grön- eller gulsåpa är långt ifrån samma sak, och har inte alls samma funktion. Vanlig gul- och grönsåpa är baserad på tallolja, en restprodukt från massaindustrin. Råtalloljan är en mörkbrun, trögflytande och svavelhaltig vätska som används som miljövänlig ersättning för tung fossil eldningsolja i värmepannor. Och till att göra rengöringsmedel tydligen.

I gul- och grönsåpa har talloljan förtvålats och sedan tillsätts syntetisk parfym (såpadoft (?!)) och färgämne. Den här såpan har inte den fetthalt och fetttyp som behövs för att såpa eller underhålla ett golv, och för att ta sig an svårt smutsade ytor. Och varför tillsätter man grönt färgämne egentligen? Jo, det är nämligen som så att förr var det vanligt att göra såpa av hampaolja, en så kallad halvtorkande olja. Hampasåpan blev av naturen grön, och det är denna man vill efterlikna när man tillsätter syntetisk doft och färg i tallsåpan.

Hampasåpan tillverkas numera inte i några större kvantiteter, mest på grund av att linolja lämpar sig ännu bättre för såptillverkning. Linolja är nämligen en sk. heltorkande såpa, vilket i praktiken innebär att ännu mer olja blir kvar i såpan när den försåpats, en sk. överfettad såpa. Linsåpan är så bra, att David Hector, stadskemist i Malmö från 1899 tillika utgivare av tidskriften “Tidskrift för uppfinningar och rön inom hantverk och industri” kallade den för “kungen av såpor”.

För trägolv som är oljade (och kanske lutade) är linsåpan ett måste. Mindre fet såpa torkar ut golvet och gör det mottagligt för smuts. Jämför t.ex en gammal urlakad tvål; den blir torr och sprucken allteftersom fettet i tvålen tvättas ur.

Även för fläckar på kläder är linsåpan suverän: jag fick en gulgrön fläck indisk curry (gurkmeja) på ett par fina linnebyxor. Inget fläckborttagningsmedel hjälpte. Men… en klick linsåpa innan tvättmaskinen och fläcken var borta!

Linsåpa löser upp oljefärg, i synnerhet linoljefärg. Vill du ta bort färg på beslag eller annat droppar du på linsåpa och väntar tills färgen har skrynklat sig då du kan skrapa eller tvätta/gnugga av den. Däremot ska du inte använda linsåpa för att rengöra ytor som är målade med linoljefärg, då ytan löses upp. Linoljemålade snickerier t.ex rengör du bäst med ett milt diskmedel löst i vatten.

Så ja; för all städning, förgolvbehandling, för fläckbortagning: Det är linsåpa du ska ha!

Du hittar linsåpa i 0,5l, 1l och 5 liters-förpackningar i vår webbutik!

 

Linoljefärg och verktyg från Byggfabriken

Att måla utomhus med linoljefärg är ett trevligt sommarnöje. Linoljefärg är en färg med mycket bra egenskaper, och den är riktigt bekväm att måla med då den har lång torktid och går att stryka ut länge och ordentligt. Linoljefärg består av enbart linolja och pigment, naturligt utan plaster eller petrokemi!

Linoljefärgen ska målas tunnt, det vill säga att man stryker ut färgen ordentligt, nästan gnider in den i träet. Penseln kan vara helt torr på färg innan man doppar den igen. Linoljefärgen är mycket dryg. Dessutom rengör man penslar och verktyg enkelt med linsåpa.

Linoljefärg är inte filmbildande när den målas tunnt i flera lager. Det innebär att färgen på att linoljefärgsmålat fönster t.ex inte kommer att flagna. Istället slits färgen genom att oljan tas upp av virket och med åren kommer pigmenten på ytan bli matta. Då kan man enkelt underhålla genom att måla på mer linolja så att färgen återfår sin glans. Är färgen mycket sliten borstar man av ytan lätt och lägger på ett nytt lager linoljefärg! Inga flagor!

Vi har flera artiklar i Renoveringshjälpen om hur man målar med linoljefärg, och här kommer några mer allmäna tips om hur målningen går lätt och blir lyckad:

 

Nästa sida »