Okt
20

Detaljer för badrummet

kl 12:55 | Av: Matilda | Kategorier: Bad & WC, Kakel och klinker


Beslag, av olika slag som toalettpappershållare, knoppar och krokar, med skåp och speglar, skapar tillsammans helheten i badrummet och ger det karaktär. Som allra finast blir det när man precis lyckas pricka in originalstil kombinerat med den egna smaken!

Fundera kring vilka behov som finns i badrummet i form av förvaring och möjligheter att hänga upp handdukar och badrockar.

Förvaring av extra handdukar. Kul och kreativt användande av hatthylla. Vår hatthylla Funkis  eller Deco skulle passa bra för ändamålet!

Funkis i lite modern industritappning. Field Tile i Brilliant white med cementgrå fog. Badrumsskåp i vitlackerad plåt med spegeldörr som på ett enkelt sätt gömmer undan flaskor och burkar. I spegeln skymtas en högspolande wc.

KällalyktaBadrumslampa

Finns det tillräcklig belysning men som inte bländar nyvakna ögon? Källarlyktan finns både som rak och vinklad. Badrumslampa Blomberg finns både i förnicklat och som här i obehandlad mässing.

Badrum med mässingsdetaljerI badrummet går oxideringen hos mässing lite snabbare än i andra rum som syns tydligt på duschblandaren i detta badrum. I vårt sortiment hittar du duschblandare i originalstil. De finns att beställa i både obehandlad mässing och kromade.

Variationsmöjligheterna är många när det gäller kakel, vare sig du väljer att hålla det enkelt vitt eller vågar dig på att gå loss med mönster och färg. Våra kakelplattor är glaserade i flera lager med för riktigt djupa kulörer med en högblank yta. När du bestämt dig huruvida det blir vitt eller någon av våra 19 andra kulörer, om du tänker sätta kvadratiska field tile eller rektangulära half tile, kan du även välja att kombinera med socklar och profilerade lister. De flesta plattor och lister finns i alla kulörer.

Eller så väljer du att hålla det enkelt och rent med kakel i Brilliant White.  För att få ett snyggt och enkelt avslut har vi avslutningsplattor med rundad kant både för field tile och half tile.

Vitkaklat badrum halftile copyOm du väljer att halvkakla badrummet kan en list som markerar gränsen mellan kakel och vägg bli riktigt fin!

Kakel kan sättas på flera sätt men de vanligaste varianterna historiskt är i tegelförband eller som syns här med raka fogar.

När du har valt vilket kakel du vill sätta kommer du till valet av fog. Vi rekommenderar gärna en mörkare, traditionell, fog som cementgrå, i alla fall om du har tänkt kakla vitt. Fogen förr var cement/kalkbaserad och hade därför kulören mellangrå/cementgrå. Det blir ju också så rackarns snyggt mot det vita!

Fundera över vad du vill framhäva i kombinationen med kaklet och fogen: En mörk fog mot en ljus platta ger ett grafiskt intryck där mönstret träder fram tydligt. Med en ljus fog och ljus platta blir effekten den motsatta, d.v.s. en jämnare yta med svaga kontraster.  Har du valt en kulör på kaklet kan det vara idé att tänka lite kring vad som tar fram kulören bäst, en mörk eller ljus fog. Bra att tänka på är att ljusgrå fog upplevs vit mot mörka plattor, och svagt grå mot ljusa plattor. Lägg alltid en så smal fog som möjligt, då får du ett enhetligt resultat i linje med originalstilen. Du hittar våra olika kulörer av fog här

Vill du följa husets originalstil och är intresserad av att läsa mer kan du göra det i avsnittet om stilhistoria för badrum på renoveringshjälpen.

 

Bor du i en gammal fastighet vill du kanske återskapa samma stil i ditt badrum?! Klassiska badrumsdetaljer, inredningar och tidlösa material i bra kvalitet gör att ditt badrum håller stilen betydligt längre än trenden just nu. I Renoveringhjälpen kan du läsa om klassiska badrumsstilar från sekelskiftet, nittonhundratjugotal och funkis. Och här kommer ytterligare badrumsinspiration med stil. Fler bilder med Byggfabrikens produkter hittar du i vår renoveringhjälp, bland inspirationsbilderna! Nedan inspirationsbilder från bl.a. Pinterest.


Fönster i vitkaklat badrum
Badrum
Klassiskt vita field tile satt i tegelförband. I fönstret sitter kakel med rundat avslut, en nyhet i vårt sortiment som du hittar här>>.
Eller varför inte kakla i härligt grönt halftile?
vitkaklat badrum med field tilesvartaceton
Svart hexagon minner om tjugotal, men ger samtidigt ett modernt intryck. Tegelsättningen av field tile brilliant white är även den typiskt 20-tal, men mer populärt än någonsin.
Klinkergolv york
Klinkermönster York, Victorian floor tiles.

funkis_tjugotal
Funkisens svartvita golv och raka fogar är återskapat i detta vackra funkisbadrum.

Karlskrona lampfabrikVi har varit på besök hos en av våra leverantörer; Karlskorna Lampfabrik! Lampfabriken är ett riktigt familjeföretag som grundades 1884, och fortfarande gör de vackraste lampor under ledning av senaste generationen, barnbarnsbarn till grundaren!

Och det är en riktig lampverkstad man kommer in i! Ett fåtal modernare maskiner samsas med stansmaskiner, trycksvarvar och fräsar i välpolerat svärtat gjutjärn. Grundmaterialet är mässing, men även koppar och andra metaller förekommer. Här tillverkar man alla sina lampor, från klassiska fotogenlampor till golv- vägg och taklampor i originalstil. Och man gör det med kvalitetstänket med från början till slut. Lamporna tillverkas till stor del för hand och med mekaniska maskiner, och kontrolleras noga innan godkännande. En lampa härifrån kan gå i arv i generationer. Vi glädjs åt Karlskrona lampfabriks sköna verkstadsmiljöer och är stolta över att ha deras produkter i vårt sortiment!

karlskrona_borr karlskrona_mässing karlskrona_skivbord karlskrona_stans karlskrona_takkopparkarlskrona_montering karlskrona_teamwork  karlskrona_vagkarlskrona_bengt
Byggfabrikens Bengt är nyfiken på blästningsrummet.
karlskrona_trippel
…och den här ligger på Byggfabrikens önskelista! En gammal Karlskronamodell som ännu inte finns i nytillverkning.

 

Sep
05

Hej Göteborg!

kl 10:40 | Av: Matilda | Kategorier: Nyheter


Tack för ert tålamod kära göteborgare! Vi har nu glädjen att meddela att vi kommer att öppna en butik även i Göteborg!

Butiken kommer att ligga på Olivedalsgatan 19 i hjärtat av Linnéstaden. Med sitt rika utbud av mysiga caféer, restauranger, butiker, blandat med stiliga sekelskiftesmiljöer och storstadsatmosfär tycker vi att Byggfabrikens göteborgsbutik kommer att göra sig riktigt bra i Linnéstaden.
Även närheten till Järntorget gör att det blir lätt att ta sig dit för er som inte bor i centrum.

Butiken öppnar våren 2015. Vi ses!

Köksbeslag från ByggfabrikenPå bilden ser du ett urval av våra köksbeslag i originalstil från 1800-tal till funkis!

Vi har tittat runt på alla de fantastiska bilder ni lägger upp på Instagram #byggfabriken. Några av er måste bara få en extra eloge för er passion och det fina jobb ni lägger ner och delar med er av, för inspiration till andra. Här kommer några favoriter!

namnskylt med svart pannå

Först i raden kommer namnskylten med svart pannå med platsbokstäver från Knaadablogg

gloucester

Ett härligt nylagt golv med klinkerplattan Gloucester från Lyckliga_Lotta.

klinker

Våga kombinera ihop egna mönster och färgställningar med hjälp av alla olika former och kulörer som finns av våra Victorian floortiles, bara fantasin sätter gränser. Bilden och även nästa i raden hör hemma på Dicransarafians Instagram.

metro och york

Ett klockrent möte mellan väggen med Metrokakel, i brilliant white satt i halvförband, och golv med vårt klinkermönster York med frisen Kingsley med hjälp av en sockel, även den i kulören brilliant white.

Lådhandtag

En maffig närbild på ett nymonterat lådhandtag från Ebbasigmar.

Övedsgrön

Nymålade utebord med linoljefärg i kulören Övedsgrön är lånad från Teochkaka.

 

teokaka_01 teokaka_02 teokaka_03 teokaka_04  teokaka_06 teokaka_07 teokaka_08teokaka_05
Mitt i centrala Malmö ligger malmös mysigaste café: Te och Kaka! In på gården på Stora Nygatan 36 hittar man cafét och den härliga uteserveringen på en solig innergård i lä. Caféföreståndarinnan Anna bakar kakor, fixar lunch, serverar fika och afternoon tea med glatt humör och stämningen är skönt avslappnad!

Den lilla cafebyggnaden är en gammal gårdsbyggnad som renoverades för några år sedan, och den räddade caféinredningen från den ledlagda malmöklassikern “Café Väster” har fått ny plats här. I badrummet passar kakel och klinkers och en högspolande toalett från Byggfabriken perfekt in stilen.
Väl värt ett besök, öppet Tisdag-Söndag. Läs mer på teochkaka.se

Apr
03

En knoppvägg i hallen!

kl 14:55 | Av: Josefin | Kategorier: Beslag, Inredning, Inspiration


Lite inspiration! Gör en knoppvägg för kläder väskor och småsaker. Här har vi målat väggarna i två olika färgvarianter av vår egen färgskala för ekologisk väggfärg – med en twist! Vi har nämligen målat varje vägg i två olika kulörer och tonat dem uppifrån och ner, lite på sniskan.

På den översta bilden är väggen är målad med sommargul som övergår i pastellgul. På den undre bilden är det puderrosa som övergår i pastellrosa. Lite klurigt var det att få till övergången mjukt, vi spädde färgen med lite vatten och använde en svamp för att få till toningen.

På väggen har vi satt stora förnicklade knoppar som är stora nog att hänga både jackor och väskor på. De här knopparna är 40mm i diameter i gjuten och svarvad förnicklad mässing och finns i ett prisvärt fempack! I fempacket medföljer även stift för uppsättning på vägg. Bara att borra och plugga med det som behövs för ditt väggmaterial, och skruva upp krokarna!

Ett nytt golvmönster har vi också! Mönstret heter “Weimar”, ett klassiskt tjugotalstalsmönster som bl.a. återfinns i trapphallen på Bauhausskolan i Weimar. Bahausskolan var en berömd skola för konsthantverk, formgivning och arkitektur i tyskland mellan 1919-1933. Walter Gropius startade skolan 1919 i Weimar, därför har vi döpt mönstret till just Weimar!

Och så namnskylten med svart pannå! Pigga upp dig själv med ett glatt meddelande i denna klassiker!

Förra veckan lanserade vi Byggfabrikens egen färgskala för naturlig och giftfri väggfärg. Det är alltså en vattenlöslig väggfärg helt utan plaster, petrokemi eller syntetiska ämnen!
Att kunna välja bort gifterna och plasterna när man renoverar hemma tycker vi är en självklarhet. Massiva trägolv oljade med naturliga oljor, klinkergolv i genomgjuten lera eller en naturlig linoleum på golvet är vad vi rekommenderar. På väggarna och kan du alltså välja helt naturlig vägg- och takfärg som inte avger några plaster eller kemikalier med tiden! Lister och snickerier målas bäst med linoljefärg eller ekologisk lackfärg.

Här är några färgsättningexempel från vår egen färgskala som vi “fuskmålat” en fin gammal sekelskifteslägenhet med. Originalbilden har vi lånat av Bolaget.

Observera att färgerna inte återges exakt på exempelbilderna. För att vara säker på att kulören passar dig, måla först ett prov med våra provburkar.

Nu finns det inte längre någon anledning att inte använda naturlig väggfärg i stället för plast när du målar hemma! Slipp plasten, petrokemin och de syntetiska tillsatserna och satsa på ett giftfritt hem ända upp på väggarna och taket! Nu har vi tagit fram Byggfabrikens egen färgskala med färgtoner som passar allt från förrförra sekelskiftets dunklare rumskänsla, till funkisens milda färgfilosofi. Det är 20 underbara kulörer (inkl. obruten vit) i milda till medelmörka färger och med en liten dov ton som behövs för att väggarna ska kunna målas i en tydlig färg utan att bli skrikiga.

Vi gick noga igenom gamla tiders färgskalor, tittade på tapeter från innan sekelskiftet fram till senfunkisen, och kom till slut fram till denna fina färgskala. Och nästan det bästa av allt: du kan köpa 125 ml provburkar av varje kulör i våra butiker eller i webbutiken för 45 kr/st så att du prova kulören på riktigt innan du bestämmer dig. Provburken räcker till nästan en hel kvadratmeter, så när du velar mellan två kulörer är det bara att prova dig fram! Väggfärgen ska man ju trots allt leva med ett tag.

Hur du målar med färgen läser du i Renoveringhjälpen.

Här är hela färgskalan:

Nästa sida »